U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

ULTIEME INTERNET ENCYCLOPEDIE
Hg2g
Bron: H2g2.com
Douglas Adams - auteur van het cultboek The Hitchhikers Guide to the Galaxy - is tegenwoordig internetentrepreneur. Met zijn website h2g2 hoopt hij de ultieme internetencyclopedie te produceren. De lemma's worden door vrijwilligers geschreven, gaan vooral over obscure onderwerpen en zijn verrassend vermakelijk. Er zijn overigens nog meer van dit soort 'open source' encyclopedieŽn, aldus The Industry Standard.

GLOBAL SUSHI

SushiBron: Foreign Policy

De tonijnindustrie is een case study in mondialisering, meent Foreign Policy Magazine. Als een bluefin tuna voor de kust van Maine uit het water is gehaald, wordt hij naar Tokyo gevlogen om voor duizenden dollars te worden verkocht. Vervolgens maakt het beestje de terugreis naar Japanse restaurants in New York. Het doel van die tocht om de aardbol is de perfecte sushi.

PRESIDENTSVERKIEZINGEN ALS 'MEDIATHON'
Monica
Bron: The New York
Times Magazine
Feed heeft een mooi interview met de vooraanstaande New York Times-commentator Frank Rich. Het gesprek gaat uiteraard over ,,Decision 2000", ,,The Battle for the White House", ,,The Florida Count" of hoe de media het spektakel rond de presidentsverkiezingen ook mogen noemen. Toevallig had Rich twee weken geleden een fascinerend artikel in The New York Times Magazine over wat hij noemt de mediathon, ,,een meedogenloze kruising van media circus, soap-opera en tabloid journalistiek" waaraan niet te ontsnappen valt. Bekende mediathons zijn de OJ Simpson rechtszaak, de Elian Gonzalez affaire en natuurlijk het Monica Lewinsky schandaal. Ook de nasleep van de verkiezingen kun je in dit rijtje scharen.

PRIV… ELECTRICITEITSCENTRALE
Grote electriciteitscentrales behoren tot het verleden, denkt The New Scientist. Binnen tien jaar voorzien u en ik met kleine generatoren in onze eigen electriciteitsbehoefte. En daarmee behoeden we en passant de wereld voor de ondergang.

WAAR ZITTEN DIE BUITENAARDSE WEZENS NOU EIGENLIJK?

UFO
Bron: Scientific American

Er wordt op internet een hoop gekletst over UFO's, buitenaardse wezens en interstellar travel, maar zelden lees je iets wat geloofwaardig, helder en doordacht is. Het artikel Where Are They? van astronoom Ian Crawford in de Scientific American is de uitzondering. Crawford legt op een voor iedereen begrijpelijke wijze uit hoe het staat met de eeuwige vraag of wij alleen zijn in het universum.

OOST-EUROPA VREEST BUSH
Central Europe Review analyseert welke gevolgen een Bush presidentschap voor de Amerikaanse buitenlandse politiek zal hebben. Het weekblad vreest het ergste voor Centraal en Oost-Europa.

ZELFAMPUTATIE NADER VERKLAARD
Apotemnophilia is een psychoseksuele aandoening waarbij ,,de patiŽnt zich voelt aangetrokken tot het idee geamputeerd te zijn''. Terwijl deze vorm van zelfmutilatie doorgaans slechts op sensationele wijze wordt belicht, probeert The Atlantic Monthly het verschijnsel serieus te doorgronden. The Smoking Gun heeft een tamelijk gruwelijk politierapport over een apotemnophilia patiŽnt die zijn eigen arm afhakte.

DE 57 KINDEREN VAN SCREAMIN' JAY HAWKINS

Bron: Jaykids.com
Eerder dit jaar overleed de legendarische blueszanger Screamin' Jay Hawkins. Op zijn sterfbed gaf hij te kennen dat het zijn grootste wens was om zijn 57 kinderen eenmaal verenigd te zien. Wellicht gaat die wens deze week in vervulling. De uitbater van de website Jayskids.com heeft volgens The Village Voice een groot deel van Hawkins' nageslacht bijeengebracht voor een Thanksgiving diner in New Jersey.

AKTIEGROEP STRIJDT TEGEN KERSTDECORATIES


Bron: Montreal Gazette

In Noord-Amerika begint het kerstfeest voor de middenstand al half november. Niet iedereen is daar blij mee. De aktiegroep L'Anti-Noel Avant le Temps voert in Franstalige Montreal aktie tegen vroegtijdige kerstdecoraties. Diverse winkeliers kregen volgens de Montreal Gazette "poŽtische dreigbrieven" voordat hun etalages werden besmeurd met babyolie.


Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
22 november 2000


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad