U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.
Dit is de vierde aflevering.

EEN COMMERCIAL VAN ANDERHALF MILJOEN DOLLAR
Zondag 30 januari vindt de meest bekeken sportwedstrijd van de Verenigde Staten plaats: de finale van de American Football competitie, oftewel de Superbowl. In de 34ste Superbowl strijden de Titans tegen de Rams. The Washington Post heeft speciaal voor "foreigners" die weinig snappen van de onnavolgbare spelregels een satirische introduktie op de sport. De Europese Football organisatie, NFL Europe, daarentegen legt de spelregels echt uit. Superbowl.com en de Amerikaanse sportzender ESPN bieden meer informatie dan menigeen lief zal zijn. Waar het de meeste kijkers overigens om gaat zijn de uitzinnige reclames die tijdens de pauze worden uitgezonden. Een spotje van dertig seconden kost dit jaar 1,6 miljoen dollar. De wedstrijd is live te volgen op de site van de National Football League.

AL 20 JAAR PRESIDENTSKANDIDAAT
Naast de bekende kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap zijn er ook talloze, volstrekt onbekende gegadigden. Daniel Axelrod bijvoorbeeld, die al sinds 1980 campagne voert. Het weekblad Metropulse uit de staat Tennessee portretteert drie lokale kandidaten. Alle aandacht voor de voorverkiezingen in Iowa deze week was overigens volstrekt misplaatst, meent Gail Collins op de opiniepagina van The New York Times.

POSTMODERN EGODOCUMENT
De New Yorkse literaire boekenwereld ziet deze week reikhalzend uit naar de publicatie van David Eggers debuutroman A Heartbreaking Work of Staggering Genius: Based on a True Story. De jonge auteur is momenteel zeer gewild: het meest prestigieuze Amerikaanse tijdschrift The New Yorker komt met een voorpublicatie (helaas niet online) van het boek en Time Magazine probeert Eggers als medewerker te strikken. Het boek is een postmodern ego-document vol zwarte humor waarin de auteur beschrijft hoe hij zijn achtjarige broertje opvoedt nadat zijn ouders zijn overleden. Eggers is tevens de oprichter van het onderhoudende literaire tijdschrift McSweeney's.

GROEIENDE SCHULDENLAST GEVAARLIJK
De immer pessimistische - of realistische zo u wilt - hoofdredactie van de The Economist meent dat de schuldenlast in Japan en de Verenigde Staten te groot is. Indien er niet wordt ingegrepen, zouden de twee landen wel eens op een crisis kunnen afstevenen. In het omslagverhaal wordt die stelling verder toegelicht.

DOT-COM GEKTE OP FILMFESTIVAL
Na het succes van de low-budget horrorfilm The Blair Witch Project, die zijn succes voor een groot deel aan uitgekiende internetmarketing had te danken, heerst er op het toonaangevende Sundance Film Festival een ware dot-com gekte. Als gevolg van het belang van internet in de onafhankelijke filmwereld is er tegenwoordig weer een groeiende markt voor de korte film. Het Sundance Film Festival zou je overigens kunnen omschrijven als de Amerikaanse tegenhanger van het International Film Festival Rotterdam dat deze week van start is gegaan.

's WERELDS EERSTE CYBORG
Kevin Warwick wil 's wereld eerste cyborg worden. Hij heeft al een chip in zijn arm laten implanteren die hem volgt door de gangen van de Britse University of Reading. Maar zijn plannen reiken veel verder: binnenkort hoopt hij een tweede chip in zijn lichaam te zetten die moet communiceren tussen zijn zenuwstelsel en zijn PC. Ook zijn echtgenote moet er aan geloven. Volgens het omslagverhaal van Wired, kan het echtpaar in de toekomst via internet emoties naar elkaar 'overseinen'.

GOUDEN VULLINGEN
De wonderen zijn de wereld nog niet uit. De volgelingen van het Family Christian Center in Sacramento Valley, Californië overkomt deze dagen wel iets heel vreemds. De Heilige Geest verandert de vullingen in hun tanden en kiezen in puur goud. Natuurlijk zijn er altijd sceptici die de pret willen bederven: "Van alle dingen in de wereld - kanker, oorlog, ziekten - houdt God zich uitgerekend bezig met vullingen? Is dat het beste wat hij kan doen?", aldus Michael Shermer, directeur van de Skeptics Society.


Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
27 januari 2000


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad