U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

EEN RAKET IN DE ACHTERTUIN
Brian Walker in zijn achtertuin
Brian Walker in zijn achtertuin
Bron: Brian Walker
Wie zou het niet willen: met een eigen gebouwde raket de ruimte in. Speelgoeduitvinder Brian Walker, alias The Rocket Guy, uit Oregon hoopt zijn jeugddroom volgend jaar waar te maken. Momenteel bouwt hij - letterlijk - in zijn achtertuin een ruimtevaartuig dat zo uit een stripboek lijkt te zijn weggevlogen. Het merkwaardigste: volgens experts heeft hij een goede kans van slagen.


Bron: The New Scientist

INTERNET ALS MONDIAAL BREIN
Francis Heylighen, verbonden aan de Vrije Universiteit van Brussel, is ervan overtuigd dat internet zal uitgroeien tot een 'global brain'. ,,Hij vergelijkt webpagina's met neuronen en hyperlinks met de verbindingen daartussen. Net als in de menselijke hersenschors zullen de verbindingen sterker worden naarmate ze meer worden gebruikt. Voeg daar programma's aan toe die interpreteren wat mensen werkelijk bedoelen als ze hun zoekopdrachten bij zoekmachines opgeven en 'smart agents' die de antwoorden kunnen vinden en Heylighen ziet het potentieel voor werkelijke, zij het vreemde, intelligentie", aldus The New Scientist. Het blad meent overigens dat er volop gevaren aan dit wereldomspannende brein zijn verbonden.

GEHEIM VAN STRADIVARIUS ZIT 'M IN URINE
Waarom klinkt de Stradivarius als geen ander? Dat is een mysterie waar violenbouwers zich al decennia het hoofd over breken. Het geheim blijkt 'm te zitten in menselijke urine en kippenbloed, aldus een Hongaarse biochemist die zegt violen te bouwen die net zo goed klinken als die van de befaamde Italiaanse meester uit de 18de eeuw.

VAN WIE IS DAT GENOOM EIGENLIJK?
Deze week werd bekend dat het menselijke genoom - feitelijk 97% van het menselijk DNA - in kaart is gebracht. Staatslieden over de hele wereld noemden het een historische moment en de media deden voorkomen alsof alle ziekten die de mensheid al eeuwen plagen binnenkort tot het verleden zullen behoren. Tabitha M. Powledge schetst in Salon een ander beeld. Zo zou bijvoorbeeld 66 procent van de data die nu beschikbaar is, volstrekt onbetrouwbaar zijn en is de praktische toepasbaarheid van de data op dit moment gering. Wired News vraagt zich af van welke persoon het onderzochte DNA afkomstig is. Het is een teken des tijds dat het waarschijnlijk een verstrekker van risicokapitaal betreft.

CANADEZEN ZIJN IJDELTUITEN
De Canadese postzegelhandelaar Dwayne Miner met zijn beeltenis.
Bron: The New York Times
Sinds kort kunnen Canadezen 'vanity stamps' kopen. Een ieder die een fotootje - van een geliefde, de hond of een nieuwe baby - naar de Canadese PTT opstuurt krijgt per ommegaande een velletje 'gepersonaliseerde' postzegels terug. Dat je op deze manier wel twee keer zoveel porto betaalt mag de pret kennelijk niet drukken: de posterijen krijgen zo'n 500 orders per dag te verwerken.

DADERS GRUWELIJKE MOORD UIT 1915 BEKEND
De gelynchte Leo Frank, omgeven door prominente burgers.
Bron: AP
In 1915 werd Leo Frank in Georgia door een veertigtal mannen opgeknoopt nadat hij - waarschijnlijk ten onrechte - was veroordeeld voor de moord op een dertienjarig meisje. Terwijl zwarten in het Zuiden van Amerika met grote regelmaat werden gelynched zonder veel ophef in de media, ontving de moord op de blanke (en Joodse) Frank veel publiciteit. Recentelijk werd een lijst met daders van Franks lynching op internet gepubliceerd, dit tot ergernis en schaamte van de nabestaanden.

MITTERAND ZOCHT HET IN DE STERREN
Newsweek heeft een interview met de buitenechtelijke dochter van Francois Mitterand, Mazarine Pingeot. Ze kreeg van de Franse president de opdracht zijn nalatenschap te bewaken. Geen gemakkelijke taak, zo blijkt. Mitterand liet zich overigens jarenlang in staatszaken adviseren door een astrologe, zo meldt The Observer.

HAAR ZIT BETER BIJ VOLLE MAAN
De Italiaanse kapper Vittorio Giunta.
Bron: The New York Times
Een oud bijgeloof in Italië wil dat als je je haar bij volle maan laat knippen, je lokken uitbundiger en sneller teruggroeien. Vittorio Giunta is gespecialiseerd in dit soort middernachtelijke hairstyling. Dit tot ergenis van de lokale gemeente en de kappersvakbonden in Italië die vinden dat kapsalons zich moeten houden aan archaïsche winkelsluitingswetten die voorschrijven dat Giunta zijn winkel om 9 uur moet openen en om 7 sluiten en maandag verplicht een vrije dag moet nemen.


Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
28 juni 2000


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad