U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

FRIETJES MET MEDICIJNEN
Zowel Time als The New York Times Magazine voorspellen deze week welke technische snufjes het komende decennium ons leven zullen gaan beheersen. Time denkt dat auto's zichzelf gaan besturen en hoopt dat cyberseks eindelijk realiteit zal worden. De serie artikelen in de Times is fascinerender: we zullen moeten gaan wennen aan frietjes die medicijnen bevatten, geamputeerde ledematen die automatisch aangroeien, nieuwe films met een tot leven gewekte Marlene Dietrich en intelligente speelgoedbeesten.

VEEL TALEN STERVEN UIT

Baldwin en kinderen
Bron: Newsweek

De wereld kent zo'n 6000 verschillende talen. Daarvan staan er 52 op het punt uit te sterven aangezien er nog maar een enkele spreker over is. Een daarvan is de 81-jarige Marie Smith Jones, de laatste mens die de Indiaanse taal Eyak machtig is.

MILLENNIUM BRUG HEEFT BUG

Millennium Dome
Bron: Guardian unlimitid

Er lijkt een vloek op de Millennium bouwwerken van Londen te rusten. Het miljardenproject The Millennium Dome trekt nauwelijks toeschouwers, de opening van het enorme reuzenrad 'London Eye' liep maanden vertraging op en nu moet ook de Millennium Bridge voortijdig gesloten worden omdat de brug vervaarlijk heen en weer zwaait.

WONDERPILLETJE TEGEN VERSLAVING

"No more kicks"
Bron: New Scientists

Kinderen die nooit verslaafd zullen raken aan sigaretten, alcohol of heroïne. Welke ouder zou niet over die zekerheid willen beschikken, zo vraagt The New Scientist zich af. Wellicht gaan die ouderlijke wensen binnenkort in vervulling want er zitten medicijnen aan te komen die er voor zorgen dat verslavende middelen geen enkele uitwerking hebben op de hersenen. Maar, zo waarschuwt The New Scientist, zulke wonderpilletjes brengen een hele serie nieuwe ethische dilemma's met zich mee.

ZWARTE DOCHTER VAN BLANKE OUDERS IN ZUID-AFRIKA
Apartheid mag dan in Zuid-Afrika officieel zijn verdwenen, de slachtoffers van het verfoeide systeem leven er nog dagelijks mee. Dat blijkt wel uit het schrijnende relaas van een vrouw met een donkere huid en kroeshaar die geboren werd in een geheel blank gezin. In The New York Times vertelt ze hoe haar uiterlijk ervoor zorgde dat de blanke maatschappij - en zelfs haar eigen familie - haar verstootte.

TECHNO-HATER LEEST eBOOK

Harold Bloom
Bron: New York Times
Harold Bloom is een beroemd Amerikaans literair criticus van de oude stempel (de pedante titel van zijn meest recente boek luidt How to read and why): hij schrijft met pen en papier, wil niks weten van moderne electronica en is een zwartkijker van jewelste. The New York Times organiseerde een schot voor open doel: de krant liet Bloom de nieuwe thriller van Michael Crichton op een computerscherm lezen. Zijn beste uitspraak: ,,Voor mij is het Internet als de Congo. Ik weet dat het bestaat, maar ik zal het nooit bezoeken."

TE MEISJESACHTIG?
Hoe komt het dat er zo weinig vrouwelijke topdirigenten zijn. The Sunday Times spreekt met Marin Alsop, verbonden aan de Colorado Symphony en gastdirigent van de Royal Scottish National Orchestra. Alsop: ,,If I'm delicate, I'm too girly. If a man is delicate, he's sensitive."

KIJKEN NAAR MAIS

Bron: Iowa Farmer

Vraag niet waarom, maar de vorige maand gelanceerde CornCam blijkt een overweldigend succes. De webcamera die een akker met maisplantjes toont, kreeg in twee weken meer dan honderdduizend bezoekers.


Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
14 juni 2000


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad