U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.
Dit is de tweede aflevering.

DOODSTRAF VOOR TIENERS
Naast Iran, Jemen, Nigeria, Pakistan en Saoedi-Arabië veroordelen ook de Verenigde Staten minderjarigen tot de doodstraf. Afgelopen maandag werd Douglas Christopher Thomas in de Amerikaanse staat Virginia geëxecuteerd. Naast Thomas worden er deze maand nog twee mannen (één wordt naar verwachting op 11 januari geëxecuteerd) ter dood gebracht die hun misdaad begingen toen ze 17 waren. The Village Voice en US News and World Report bieden schrijnende verhalen over minderjarige misdadigers die de doodstraf krijgen. Presidentskandidaat G.W. Bush is overigens de gouverneur met de twijfelachtige eer de meeste executies (111 mannen en 1 vrouw) te hebben goedgekeurd sinds de doodstraf in 1976 in Amerika werd heringevoerd.

INTERNETGEBRUIKERS ZOEKEN NAAR BUITENAARDS LEVEN
Het Search for Extraterrestrial Intelligence project (SETI) werd onsterfelijk gemaakt door de film Contact, waarin Jodi Foster signalen opvangt van buitenaardse wezens. In het voorjaar ging SETI@home van start dat de ongebruikte computers van internetgebruikers inschakelde in de zoektocht naar buitenaards leven. De organisatoren hadden verwacht dat 150.000 mensen zich zouden aanmelden, het werden er anderhalf miljoen. Volgende week begint SETI@home 2.0. Wired News legt uit hoe dat werkt. The New York Times meldt overigens dat in China plotseling opvallend veel UFO's worden waargenomen.

KOSOVO VERSUS SIERRA LEONE
De burgeroorlog die vorig jaar in Sierra Leone woedde was volgens een lijvig artikel in The Washington Post net zo vreselijk als die in Kosovo. Maar waar in Kosovo de wereldpers neerstreek en Servië door de NAVO werd bestraft, daar leek niemand in Sierra Leone geïnteresseerd. Dankzij de Verenigde Naties werd zelfs een vredesakkoord gesloten waarbij de agressors amnestie verwierven.

LICHAAMSHAAR
Interviews met filmsterren zijn doorgaans oersaai: de ondervragers durven nooit onbeschaamde vragen te stellen. Een uitzondering is de Amerikaanse celebrity journalist Joel Stein die naam maakte door actrices Jennifer Lopez en Sharon Stone op stang te jagen. Wat de narcistische Stein, die je het best zou kunnen omschrijven als een kruising tussen Arnon Grunberg en Paul de Leeuw, zo bijzonder maakt is dat hij schrijft voor het bolwerk van oerdegelijke journalistiek: het weekblad Time. Waar schrijft Stein in zijn columns voor Time zoal over? Zijn obsessie met lichaamshaar en aandelentips van een pornoactrice.

URINEMONSTER BEÏNVLOEDT VREDESBESPREKINGEN
De Israëlische geheime dienst heeft vorig jaar op spectaculaire wijze een urinemonster van de Syrische president Hafez al-Assad weten te bemachtigen. De analyse van dat monster toonde volgens The Sunday Times aan dat de president niet lang meer te leven heeft. Die wijsheid zou de uitkomst van de vredesbesprekingen tussen Israël en Syrië die afgelopen week plaatsvonden in het Amerikaanse plaatjes Shepherdstown hebben beïnvloed.

CULTUS ROND GREENSPAN GEVAARLIJK
De verering van de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Board, Alan Greenspan, begint gevaarlijke trekjes aan te nemen. Dat de "most powerful man in America" inderdaad de status van een filmster heeft bereikt blijkt wel uit het feit dat het erotisch magazine Nerve fantaseert over seks met Greenspan.

HOE DUUR IS DIE FUSIE NU EIGENLIJK?
Ik zal u niet al te veel vermoeien met nog meer leesvoer over de grootste fusie aller tijden. Een ding echter: hoeveel betaalt AOL nu eigenlijk voor Time-Warner? The Washington Post zegt 183 miljard dollar, The New York Times meent dat het 165 miljard is. The Los Angeles Times houdt het op 163 miljard, USA Today op 160 miljard en MSNBC tenslotte berekent het bedrag op 156 miljard. Laten we het maar op heel veel houden.

IS ER EEN TENOR IN DE ZAAL?
De griep die zowel Europa als de Verenigde Staten in zijn greep houdt, sloeg deze week ook toe bij operazanger Gegam Grigorian die tijdens een voorstelling van Verdi's Aida in het Italiaanse Parma prompt zijn stem verloor. Geen nood, toevallig zat tenor Alberto Cupido in de zaal die, zo meldt Corriere della Serra, zonder enige voorbereiding de hoofdrol op zich nam. Reuters heeft een Engelstalig bericht.


Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
14 januari 2000


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad