U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

OORDOPJES VOOR ASTRONAUTEN
Gisteren werd wegens slecht weer voor de tweede maal de space shuttle vlucht naar het International Space Station uitgesteld. Als de astronauten - hopelijk - later deze week arriveren, zullen ze onmiddellijk oordopjes in doen. De herrie in het ruimtestation is namelijk oorverdovend, zo meldt de Washington Post. Naast de geluidsoverlast, zullen de ruimtevaarders ook worden geplaagd door beroerde luchtkwaliteit en gebrek aan ventilatie. The New York Times heeft dossiers vol mooie interactieve schema's en artikelen over de recentelijk opgekalefaterde space shuttle Atlantis en het door talloze problemen geplaagde International Space Station.

ELIAN POPULAIRDER DAN PRINSES DIANA


Bron: Time Magazine

Elián González is populairder dan Prinses Diana en John F Kennedy Jr. Althans als je afgaat op het aantal nieuwsberichten in de Amerikaanse media. Slechts O.J. Simpson haalde volgens Newswatch vaker de media dan de Cubaanse jongen (die deze week overigens de cover van zowel Time, Newsweek als The New York Times Magazine siert).

SPAANSE AAPJES KIJKEN MET BIG BROTHER


Kerstin verlaat 'Der Big Brother'
Bron: DPA

Der Spiegel wijdt een serie artikelen aan het televisieprogramma Big Brother dat ook in Duitsland behoorlijk populair blijkt. Aanstaande zondag mag een nieuwe kandidaat zijn of haar opwachting maken in ,,Der Big Brother Container". De CDU kan de show echter niet waarderen, en wil het laten verbieden. Ondertussen is ook in Spanje "El Gran Harmano" van start gegaan. Filosoof Gustavo Bueno meent in El Mundo dat John de Mols creatie geen enkele sociologische waarde heeft en vergelijkt de kandidaten met chimpansees. In Spanje trok de eerste uitzending ruim vijf miljoen kijkers.

AUTOMATISCHE VERTALING
Als u moeite heeft bovenstaande artikelen te lezen, dan is 'machine translation' wellicht een uitkomst. Wired doet in een uitgebreid artikel de geschiedenis van automatische vertalingen uit de doeken. Een apparaat dat in real time vlekkeloos vertaalt, hoeven we voorlopig nog niet te verwachten maar de discipline boekt wel degelijk vooruitgang. In het verhaal worden twee websites genoemd waar men automatisch een webpagina kan laten vertalen: Altavista's Babelfish en Freetranslation. Het resultaat is verre van perfect, maar geeft wel een vluchtige indruk van een document. Het bovenstaande artikel uit El Mundo bijvoorbeeld ziet er in een vertaling van Freetranslation.com zo uit.

DAG SPAARCENTJES

Het Kinetics Internet Fund was vorig jaar een van de meest succesvolle internetfondsen ter wereld. In 18 maanden steeg het fonds maar liefst 530 procent. Deze week stond het fonds op nummer 4,580 in de ranglijst van in totaal 4582 Amerikaanse aandelenfondsen.

SPEURNEUS VOOR WONDEREN


'The Miraculous Draught of Fishes' door Raphael
Bron: Newsweek

Volgens Newsweek gelooft 84 procent van de Amerikaanse bevolking dat God wonderen verricht en maar liefst 48 procent zou zelf een wonder hebben mogen aanschouwen. De rooms-katholieke kerk heeft een heuse Miracle Detective in dienst die onderzoekt of 'wonderbaarlijke' genezingen als officiële - dat wil zeggen door het Vaticaan gesanctioneerde - medische wonderen de geschiedenis in mogen.

LOUVRE IN OPSPRAAK


Kunst uit Mexico
Bron: site Louvre
Het Louvre in Parijs opende recentelijk een nieuwe vleugel met Afrikaanse primitieve kunst. De collectie is echter onmiddellijk in opspraak geraakt omdat vrijwel vast staat dat vele kunstwerken gestolen zijn.

JOURNALIST UNDERCOVER ACHTER TRALIES


Bron: site Boston Phoenix

Een op de honderd Amerikaanse mannen zit in de gevangenis. Verslaggever Chris Wright van The Boston Phoenix wilde wel eens weten hoe het voelt om een gevangene te zijn. Slechts met medeweten van de plaatselijke sheriff bracht hij drie dagen door in het Billerica House of Corrections. Hij maakt zichzelf bang door gruwelijke statistieken en verhalen op te halen.



Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
26 april 2000


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad