U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

ZWANGERSCHAPSVERLOF VOOR TONY BLAIR
De Britse media staan bol over de vraag of Tony Blair zwangerschapsverlof moet opnemen. In mei verwacht Cherie Blair hun vierde kind en afgelopen week suggereerde ze publiekelijk dat haar echtgenoot het voorbeeld van de minister-president van Finland zou moeten volgen, die eerder deze maand een paar weken thuis bleef om zijn echtgenote terzijde te staan. The Guardian en The Observer hebben een heel dossier over het vraagstuk in het leven geroepen en zelfs The Washington Post bericht uitgebreid over het dilemma. Cherie werd deze week overigens tot 'favorite mum' van Groot-Brittannië verkozen.

MANNEN VEELVULDIG NAAR DE PLASTISCH CHIRURG
Plastische chirurgie voor mannen is in opmars. Volgens een artikel in de Las Vegas Weekly is tegenwoordig één op de vier klanten van de plastische chirurg een man. Inmiddels besteden Amerikaanse mannen jaarlijks al zo'n tien miljard dollar aan diverse vormen van cosmetica. In het artikel wordt een zekere Mark aan het woord gelaten die op zijn vijftigste enkele tientallen operaties achter de rug heeft, waaronder twee neusoperaties, een penisvergroting, en een paar face-lifts.

HOLISTISCHE DIERENARTS Van alle volken ter wereld hebben Amerikanen waarschijnlijk de meest merkwaardige relatie met hun huisdieren. En van alle Amerikanen zijn New Yorkers ongetwijfeld het meest extreem in hun liefde. Zo zijn er in die stad kuuroorden, schoonheidssalons en sportscholen die zich uitsluitend op honden richten. Charles Siebert filosofeert in The New York Times Magazine over de relatie tussen mens en moderne hond, bezoekt en passant een holistische dierenarts en beluistert met zijn hond een 'separation anxiety CD'.

VERKRACHTERS IN ZUID-AFRIKA VRIJUIT
In Zuid-Afrika belanden verkrachters zelden in de gevangenis. In 1998 werd er 54.000 keer aangifte gedaan van verkrachting, maar slechts 3500 verdachten werden berecht. De Zuidafrikaanse krant The Daily Mail and Guardian bericht in een artikel (met gruwelijke details) over deze vreselijke wantoestand. In Salon vertelt de Zuidafrikaanse Jenefer Shute in een persoonlijk essay hoe haar geboorteland door misdaad wordt overspoeld en hoe haar broer en schoonzus in hun huis werden verkracht en gemolesteerd.

RAPTEKSTEN AAN BANDEN GELEGD
In de songteksten van veel rappers worden zwarten als niggers aangeduid, heten vrouwen bitches, worden politieagenten vermoord, homo's en joden gediscrimineerd en valt het woord fuck om de andere zin. Na de teksten een decennium te hebben toegestaan, vindt platenmaatschappij Universal nu dat er een einde moet komen aan het gevloek en getier. De nieuwe CD van rapgroep The Murderers wordt pas uitgebracht als de kwalijke uitlatingen over homo's en politieagenten worden geschrapt.

GLIMP VAN KING GIMP
Het meest opmerkelijke moment tijdens de oersaaie Oscaruitreiking afgelopen zondag deed zich voor toen de winnaar van de beste korte documentaire bekend werd gemaakt. Het onderwerp van de film King Gimp, de kunstenaar Dan Keplinger, sprong uit zijn rolstoel en rolde ongecontroleerd over de grond. Waarschijnlijk dacht de regie dat de man een aanval kreeg - hij lijdt aan hersenverlamming - en draaide discreet de camera weg zodat we maar een glimp van King Gimp konden opvangen. Een grote vergissing, want Keplinger was slechts door het dolle heen. The New York Post portretteert de man.

OLIFANTENKUNST
Het kunstenaarsduo Komar en Melamid leert olifanten schilderen. Twee jaar geleden opende het tweetal de eerste kunstacademie voor olifanten in Thailand, een jaar later volgden India en Indonesië. Afgelopen week veilde Christie's in New York het werk van ondermeer Ganesh, een zesjarige Indiase olifant. Salon interviewt het duo.



Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
29 maart 2000


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad