U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

MISSIE NAAR MARS IS BESPOTTELIJK
Mission to Mars is een science-fiction film over een bemande ruimtevlucht naar Mars. Maar wat blijkt? Zo vergezocht blijkt de premisse van de film, die deze week in de Verenigde Staten in première ging, helemaal niet. Volgens The Economist schijnen de grootste belemmeringen voor zo'n tripje van financiële aard te zijn. Naast Mission to Mars, staan er overigens nog drie speelfilms over de rode planeet op stapel. En al die belangstelling uit Hollywood voedt volgens MSNBC de speculaties over de haalbaarheid van Marsreizen. Mission to Mars werd overigens alom afgekraakt. De film is ,,saai en uiteindelijk bespottelijk terwijl hij tracht ontroerend en diepzinnig te zijn”, schrijft filmvakblad Variety.

MILJONAIRS HEBBEN PSYCHOLOGISCHE PROBLEMEN
Het valt niet mee om rijk te zijn. Veel nieuwe miljonairs van Silicon Valley leiden aan een mysterieuze nieuwe psychologische aandoening, het Sudden Wealth Syndrome. De symptomen bestaan onder meer uit het gevoel geïsoleerd te zijn van vrienden en familie en de angst dat de rijkdom zo weer kan verdwenen kan zijn. The New York Times bericht dat ook kinderen van internet miljonairs vreemde trekjes ontwikkelen. Zo laat de krant een 13-jarige jongen aan het woord die zijn eigen aandelenportefeuille heeft.

STEPHEN KING BEZORGT UITGEVERS SLAPELOZE NACHTEN

Voorkant van Riding the Bullit
Er zijn inmiddels al talloze schrijvers die hun boeken via internet verspreiden, maar doorgaans behoren deze auteurs tot het lagere echelon. Sinds deze week echter, heeft ook bestseller auteur Stephen King zich tot internet bekeerd. Zijn nieuwe novelle Riding the Bullet kan uitsluitend via het net worden verkregen. Volgens The Times en The Washington Post bezorgt deze gewaagde stap uitgevers slapeloze nachten.

HET EINDE VAN DE WERELD
Doemscenario's over hoe nieuwe technologieën het einde van de wereld zullen veroorzaken zijn er in overvloed. Maar meestal worden dat soort verhalen opgedist door technofoben. Het is iets heel anders als iemand die direct heeft bijgedragen aan het Informatietijdperk aan de bel trekt. Wired brengt een lijvig omslagverhaal van Bill Joy, oprichter van Sun Microsystems en mede-ontwikkelaar van de programmeertaal JAVA, die meent dat de mensheid binnen twee generaties zal uitsterven als gevolg van nieuwe technologieën. De auteur denkt dat de combinatie van steeds krachtigere computers, genetische manipulatie en nano- en robottechnologie ons uiteindelijk fataal zal worden. Lezers die zich niet door het 24 pagina's lange stuk willen heenworstelen, kunnen zich tot The Washington Post wenden die het artikel kernachtig samenvat.

GOING DUTCH
Goed het artikel Going Dutch in Salon biedt weinig nieuws, maar het is altijd leuk om te lezen wat buitenlanders vinden van het Nederlandse drugsbeleid. Frank Kuitenbrouwer, commentator van deze krant, en Parool-verslaggever Kurt van Es worden aan het woord gelaten. De (Amerikaanse) auteur van stuk concludeert zowaar dat de Verenigde Staten wel iets kunnen leren van ons beleid.

OPNIEUW REL IN NEW YORKSE KUNSTWERELD
Bron: BBC

Er is opnieuw een rel uitgebroken in de New Yorkse kunstwereld. Het Whitney museum ligt onder vuur vanwege het kunstwerk Sanitation waarin de Duitser Hans Haacke parallellen zou trekken tussen de Nazi ideologie en uitspraken van de New Yorkse burgemeester Rudy Giuliani. Haacke bekritiseert Giuliani omdat deze vorig jaar tevergeefs probeerde de tentoonstelling Sensation in het Brooklyn Museum of Art te verhinderen omdat hij aanstoot nam aan een portret van de Maagd Maria dat door de kunstenaar was voorzien van olifantenpoep. Zowel de Anti-Defamation League als Guiliani menen dat het kunstwerk kwetsend is voor slachtoffers van de Holocaust. Omdat het Whitney een privé instelling is zal de burgemeester zal deze keer overigens niet proberen de tentoonstelling te verbieden. Om de controverse compleet te maken liggen nu ook de nazaten van het Whitney fortuin met elkaar in de clinch.

GOEIE SMOES
Toen Mike Roberts uit Des Moines dinsdagmorgen thuiskwam trof hij een bloedende inbreker op zijn tweezitsbank aan. Maar de crimineel meent dat hij het slachtoffer is van een misverstand. Hij is helemaal geen inbreker, maar werd ontvoerd door buitenaardse wezens die hem in het huis van Roberts achterlieten. De ingeslagen ruit kon ook hij niet verklaren.



Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
15 maart 2000


Archief

    Bovenkant pagina