U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES  SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

BOEK VAN MIDAS DEKKERS ZORGT VOOR OPWINDING IN VS
Midas Dekkers
Bron: Amazon.com
Midas Dekkers’ boek Lief Dier dat recentelijk onder de titel Dearest Pet in het Engels verscheen, doet nogal wat stof opwaaien in de Verenigde Staten. Of beter gezegd: een recensie over het boek. In het boek, dat oorspronkelijk uit 1992 stamt, verkent Dekkers de geschiedenis van seks met dieren. De Australische filosoof Peter Singer - die ‘Bioethics’ doceert aan de prestigieuze Princeton University - schreef voor het erotische webmagazine Nerve een recensie over het boek. Vervolgens vielen ondermeer de Wall Street Journal, The Village Voice, The Washington Times en The San Francisco Chronicle over hem heen. Waarom? Omdat hij bestialiteit zou goedkeuren (en dat is een beetje vreemd voor een man die wordt gezien als de vader van de moderne Amerikaanse dierenbescherming). Oordeel zelf, maar volgens mij schrijft hij slechts dat seks met dieren niet onder alle omstandigheden immoreel is. Slate heeft een heel afgewogen essay over de affaire, en de Australische krant The Age probeert de controversiële ideeën van de filosoof voor de leek uit te leggen. Opvallend overigens hoe in deze discussie Dekkers’ boek geheel uit het zicht is verdwenen.

STEUN DE OORLOG IN CONGO: KOOP EEN MOBIELTJE
Elke keer als je een nieuwe mobiele telefoon koopt, zorg je ervoor dat de oorlog in Congo langer duurt. Tot die opvallende conclusie komt The New Scientist. Die oorlog draait namelijk om het bezit van de enorme voorraden tantalum - een zeldzaam metaal dat essentieel is bij het vervaardigen van mobiele telefoons - in het oosten van het land.

HANDLEIDING VOOR HET MODERNE LEVEN
The New York Times Magazine biedt deze week een user manual for modern living. Dat klinkt intrigerend. Wie heeft met de gecompliceerdheid van het moderne bestaan geen behoefte aan een handleiding? De titel belooft helaas iets meer dan ze waar maakt. Maar toch, altijd handig om te weten hoe je een merknaam moet uitvinden, een eerste klas vliegtuigstoel bemachtigen, effectief kunt e-mailen of een bank moet beroven.

HET RELAAS VAN EEN KIP IN NEW YORK
Zo’n twee maanden geleden keek de restaurantcriticus van The New York Times op een dag uit zijn raam en zag een kip in zijn tuin zitten. Het was een raadsel waar het beestje vandaan kwam, zo midden in de stad. Het verslag van de groeiende genegenheid tussen journalist en kip is hilarisch. Vorige week verdween de kip zoals hij gekomen was, tot groot verdriet van zijn - tijdelijke - baasje.

DEPRESSIEVE FRUITVLIEG
De fruitvlieg, het lijkt zo’n simpel en onbetekenend diertje. Maar die eerste indruk is bedrog. De fruitvlieg wordt gebruikt in genetisch onderzoek omdat zo’n zestig procent van zijn genen gelijk zijn aan die van de mens. Fruitvliegen krijgen Alzheimer en kanker en ze lijken tevens aanleg te hebben voor depressiviteit. De Frankfurter Allgemeine Zeitung legt uit.

STOP DE PERSEN: HET IS PASEN
Cover
Bron: US News
Het is kennelijk komkommertijd bij de Amerikaanse weekbladen. Zowel Time als US News zetten naar aanleiding van Pasen Jezus op de omslag. Time schetst een beeld van Jeruzalem ten tijde van Christus, terwijl US News een verhaal heeft over de hevige interne twisten van het vroege Christendom. Newsweek kon natuurlijk niet achterblijven en meldt dat het Christendom het momenteel goed doet in Derde Wereldlanden.

RAAR MAAR WAAR
Dit verhaal bewijst maar eens dat de werkelijkheid vreemder is dan fictie. Met een fruitautomaat in Las Vegas won Cynthia Jay-Brennan 35 miljoen dollar om vervolgens in een auto-ongeluk te belanden waarbij haar zus om het leven kwam en zij zelf verlamd raakte.



Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
11 april 2001


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad