U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES  SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

KANNIBAAL BLIKT TERUG
In 1956 liftte Tobias Schneebaum vanuit New York naar Peru, trok de jungle van het Amazonegebied in en leefde acht maanden

Bron: New York Times Magazine
tussen de Arakmbut-stam. Op een dag raakten enkele leden van de stam verzeild in een gevecht met een andere stam. Er vielen zes slachtoffers. De lichamen werden boven een vuurtje geroosterd. Schneebaum at mee. In de documentaire Keep the river on your right, die tijdens het IDFA met de juryprijs werd onderscheiden, keert Schneebaum na 45 jaar terug naar Peru. Naar aanleiding van de Amerikaanse première van de film heeft The New York Times Magazine een boeiend artikel over Schneebaums buitengewone ervaringen in de jungle en in zijn verdere leven.

DE DUITSE DENIRO
Elke keer wanneer Christian Brückner zijn mond open doet, denken zijn toehoorders aan Robert DeNiro. En dat is niet zo verwonderlijk want Brückner is de vaste nasynchronisator van de Amerikaanse acteur. Getuige dit artikel in de Frankfurter Allgemeine Zeitung frustreert dat de man behoorlijk, want eigenlijk wil hij beroemd zijn vanwege zijn poëzievoordrachten.

STRIK JE STROPDAS OP 85 VERSCHILLENDE MANIEREN

Bron: CMSE
Op hoeveel manieren kun je een stropdas strikken? Vijfentachtig, aldus wiskundigen Thomas Fink and Yong Mao die over de schone kunst van het stropdas strikken een artikel publiceerden in het prestigieuze tijdschrift Nature. Gezien het fenomenale succes van deze ontdekking hebben ze er zelfs een boekje over gepubliceerd met de verrassende titel The 85 ways to tie a tie.

NIKE MEDIA AVONTUUR
Op de website van Nike kun je schoenen bestellen waarop je een persoonlijke boodschap kunt laten aanbrengen. Maar toen Jonah Peretti het woord 'sweatshop' op zijn schoenen wilde laten zetten werd zijn bestelling door Nike prompt geweigerd (Nike wordt blijkbaar niet graag geconfronteerd met het woord dat synoniem is komen te staan met uitbuiting van werknemers in derdewereldlanden). Daarop volgde een uitgebreide e-mail correspondentie tussen klant en bedrijf. Verontwaardigd stuurde Peretti de correspondentie naar een aantal vrienden dat de e-mails weer verder verspreidde. Afijn, u raadt het al. Het sneeuwbaleffect dat volgde is ondertussen een bekend internetverschijnsel. Onder de titel My Nike Media Adventure vertelt Peretti in The Nation hoe zijn e-mailcorrespondentie een wereldwijd fenomeen werd.

GEFOPT DOOR DE HULPLIJN
Als je in Amerika of Engeland een telefonische hulplijn belt, krijg je vaak iemand aan de telefoon die zich in India bevindt. Nu is dat al merkwaardig, echt zot is het dat de Indiase telefonistes zich voordoen als heuse Amerikanen of Britten. Zowel The New York Times als The Guardian besteden aandacht aan het fenomeen.

HOUSTON, WE HAVE A PROBLEM

Bron: Newsweek
De Amerikaanse multimiljonair Dennis Tito betaalde de Russische ruimtevaartdienst recentelijk 20 miljoen dollar voor een retourtje naar het International Space Center. Nadat hij zeven maanden met de Russen had getraind vertrok hij met vier kosmonauten naar Amerika voor meer voorbereidingen bij NASA. Maar de Amerikanen moeten volgens Newsweek niks weten van hun landgenoot. The New Scientist meldt overigens dat u binnenkort weleens zou kunnen afstemmen op The Mars Channel: een tv-station met glasheldere livebeelden van de rode planeet.

ONLY IN NEW YORK
Honden, excessieve rijkdom, rechtszaken, advocaten en beroemdheden. Dat zijn ingrediënten die het altijd goed doen in de upperclass van New York. Dit is zo'n typisch onzinnig maar hilarisch 'only in New York' verhaal waar het blad The New York Observer in uitblinkt. De bekende New Yorkse advocaat Neal Hirschfeld kocht vorig jaar voor 1500 dollar een hondje, een zogenaamde soft-coated wheaten terriër. Een paar maanden later werd de hond door de fokker 'ontvoerd'. Kosten noch moeite werden gespaard om het beestje terug te krijgen.



Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
28 maart 2001


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad