U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES  SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

DE POLITISERING VAN DE OSCARS

Bron: The New York Times
Kan de Amerikaanse politiek wat leren van Hollywood? Jazeker. Hoe je stemmen moet tellen bijvoorbeeld. Het bepalen van de winnaar van de Oscars verloopt al jaren zonder problemen. The New York Times verklapt het geheim achter de vlekkeloze Oscarverkiezingen. Maar kan Hollywood ook iets leren van de politiek. Beslist, meent Time. De reclamecampagnes die filmproducenten voor hun genomineerde films voeren, lijken tegenwoordig verdacht veel op verkiezingscampagnes. De Oscaruitreiking aanstaande zondag wordt gepresenteerd door komiek Steve Martin, die tegenwoordig voor schrijver probeert door te gaan, en volgens Feed beslist betere tijden heeft gehad. The New Yorker denkt dat een prijs reeds vast staat: de Oscar voor beste actrice gaat naar Julia Roberts (het tijdschrift heeft dan ook een aardig profiel van de meest succesvolle actrice van de laatste jaren). Nog meer weten? Recensies, interviews en achtergrondartikelen over de films in competitie vind je in The New York Times Oscarbijlage.

OLIFANTEN EN EEN GRAANSILO ZORGEN VOOR BIZARRE MUZIEK
Twee kunstenaars hebben een enorme graansilo in Montreal omgebouwd tot concertgebouw. Internetgebruikers kunnen geluidsbestanden aanleveren die vervolgens in het bouwwerk beluisterd kunnen worden. De akoestiek van het gebouw - dat Le Corbusier prees als meesterwerk van moderne architectuur - schijnt verbazingwekkend te zijn. En over merkwaardige muziek gesproken: The Economist meldt dat een stel olifanten zich heeft verenigd in The Thai Elephant Orchestra. De eerste CD is al op de markt. En over olifanten gesproken: volgens The New Scientist gebruikt Dumbo zijn oren niet alleen om te vliegen maar om af te koelen.

VLIEGENDE SCHOTEL HUIS

Bron: The New York Times
The Chemosphere - ontworpen door John Lautner - moet een van 's werelds meest bizarre huizen zijn. Het ziet er uit als een vliegende schotel en heeft vanuit de Hollywood Hills een schitterend uitzicht over Los Angeles. Een Duits uitgeversechtpaar heeft de woning recentelijk gerestaureerd. Vooral de foto's in dit artikel in The New York Times zijn de moeite waard.

LANG LEVE DE CRASH VAN DE NASDAQ
Lange leve de ineenstorting van de aandelenmarkt, beargumenteert Jesse Oxfeld in The New Republic. Zijn stelling: teveel recent afgestudeerden denken alleen maar aan geld. Misschien dat de crash van vorige week ze aan het denken zet over een uitsluitend materieel bestaan. Als je wilt weten hoe elitaire (Amerikaanse) studenten over hun toekomstige leven denken, lees dan het deprimerende verhaal The Organization Kid in The Atlantic Monthly. De studenten blijken uitsluitend geïnteresseerd in veel werken om veel geld te verdienen.

SHANGRI-LA ONTDEKT
Shangri-La is een mythisch paradijs nietwaar? Of toch niet? Een paar avonturiers beweren het echte Shangri-La in Tibet gevonden te hebben.

MACHTIGSTE VROUW VAN AMERIKA

Bron: The Washington Post
Wie is de machtigste vrouw in Amerika. Er valt veel te zeggen voor Karen Hughes, de belangrijkste vrouwelijke adviseur van President Bush. The Washington Post heeft een profiel.

DR. RAPPER
Henry Biggs is beslist geen doorsnee rapper. Hij studeerde aan Harvard cum laude af en is ondertussen doctor in de linguïstiek. Hij meent dat rapmuziek lijkt op klassieke Griekse en Latijnse dichtkunst. ,,In beide wordt veel opgeschept", aldus de professor in de Saint Louis Post Dispatch.



Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
21 maart 2001


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad