U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES  SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

MILJONAIR DANKZIJ PLUIZIG HONDJE
Vijf jaar geleden adopteerde Lara Jo Regan een pluizig hondje uit een asiel. Dit jaar gaat het beestje haar multimiljonair maken. Op de website Mr. Winkle, home of the cutest dog in the universe verkoopt ze kalenders, ansichtkaarten en video’s van het dier. De site trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers, maar de doorbraak kwam toen speelgoedfabrikant Mattel besloot een replica van het hondje te gaan produceren.

BEELDENSTORM IN AFGHANISTAN
Boeddha-beeld
Bron: CNN
De aanvoerder van de (Islamitische) Taliban in Afghanistan heeft opdracht gegeven alle antieke Boeddhistische beelden in het land te vernietigen (waaronder twee unieke gigantische standbeelden van rond 500 AD). Lance Morrow wijst er in Time fijntjes op dat ook Christenen een mooie traditie hebben in het vernietigen van beelden en weet ook nog wel wat culturele iconen in de VS die wat hem betreft mogen verdwijnen.

HOE ROOF JE EEN GRAF LEEG?
Hoe ziet het leven van een grafschenner er uit? The Art Newspaper heeft een fascinerend portret van een man die in het antieke Italiaanse stadje Veii graven openbreekt en de aanwezige kunstschatten rooft. Gedetailleerd wordt uit de doeken gedaan hoe de man te werk gaat.

SHAKESPEARE WAS EEN BLOWER
'Shakespeare' van Gerard Soest, circa 1650-1660
Bron: The Shakespeare Birthplace Trust
Was Shakespeare een blower? Het heeft er alle schijn van, aldus Zuidafrikaanse wetenschappers. Ze komen tot die conclusie na analyse van enkele pijpen die in Shakespeare’s tuin werden opgegraven en waarin sporen van cocaïne en marihuana werden aangetroffen. Shakespeare experts nemen de ‘bewijzen’ met een korreltje zout.

OPROLBARE COMPUTER
Stel je voor: een computer en monitor die je kunt oprollen als een stuk papier. Dat is waar onderzoekers momenteel aan werken, aldus The Economist. En er zijn meer intrigerende ontwikkelingen gaande op het gebied van computerfabrikatie. The New York Times bericht dat computerpionier Ivan Sutherland – een van de bedenkers van de eerste virtual reality software – werkt aan het ontwerp van een chip zonder interne klok. Computercircuits die werken met zogenaamde asynchronic logic zouden vele malen sneller zijn dan bestaande circuits en minder energie verbruiken.

DE CON MAN VERKLAARD
De con man of scam artist (oplichter) is een Amerikaans archetype. In films – denk aan The Grifters, The Color of Money of Dirty Rotten Scoundrels – wordt hij vaak als charmante, sluwe held afgeschilderd, maar vanzelfsprekend is de werkelijkheid minder romantisch. The Boston Phoenix heeft een boeiend artikel waarin het fenomeen van alle kanten wordt belicht en waarin enkele oplichters zelf aan het woord komen.

BATMAN HOMOSEKSUEEL?
George Clooney als Batman in 'Batman and Robin', 1997
Bron: Warner Bros
Is Batman homoseksueel? Dat is de vraag die de student Chris York zich stelt in een artikel in The International Journal of Comic Art. Maar de uitgever van Batman, DC Comics, is niet zo blij met de al jarenlang aanhoudende speculaties over de seksuele geaardheid van de superheld. De uitgever weigert consequent herpublicatierechten voor alles wat ruikt naar een homo-erotische interpretatie van de relatie tussen Batman en Robin.

STATIEGELD BEKOSTIGT STUDIE
In Amerika zit er op frisdrankblikjes statiegeld, maar je zult weinig Amerikanen aantreffen die hun blikjes ook daadwerkelijk recyclen. Dat wordt overgelaten aan zwervers die ze uit de vuilnisbakken halen. Maar het zijn niet alleen daklozen die aan die oude blikjes een paar centen verdienen. Een echtpaar uit Los Angeles bekostigt met hun vondsten de universitaire studie van hun zoon aan het prestigieuze MIT in Boston.



Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
7 maart 2001


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad