U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

GRAPPEN OF VANDALISME?
Waren het goedaardige practical jokes of is er toch iets meer aan de hand? The New York Times bericht dat voormalige Clinton medewerkers van vele toetsenborden in het Witte Huis de letter W hebben gesloopt. Maar volgens The Washington Post is er meer aan de hand dan een onschuldige grap. De krant citeert Bush-medewerkers die het over ‘vandalisme’ hebben: doorgesneden telefoon- en computerdraden, obscene berichten op antwoordapparaten en gestolen servies uit Airforce One (Matt Drudge heeft de 'exclusieve details'). Maar Slate gelooft er niks van. Er is geen sprake van vandalisme maar eerder van een lastercampagne van de regering Bush, meent het online tijdschrift.

GEDACHTENLEZEN VOOR IEDEREEN
Gedachten lezen
Bron: The New Scientist
Stel je voor dat je de gedachten van andere mensen kon lezen...
Welnu, dat schijnt te kunnen. Volgens The New Scientist bezit ieder mens zogenaamde ‘mirror neurons’ die het lezen van gedachten mogelijk maken.



HOE GROOT IS EEN GOOGOL?
Hoe lang zou het duren voordat je alle getallen in een miljoen hebt opgeschreven? Volgens Lingua Franca deed een huisvrouw uit Iowa er vijf jaar over om alle getallen van 1 tot 1 miljoen uit te typen. Het tijdschrift heeft een intrigerend artikel over grote getallen. Wat is groot? Wat te denken van een ‘googol’, een 1 met honderd nullen. Of beter nog een googolplex, een 1 gevolgd door een googol nullen.

‘PUFFY’ VOOR DE RECHTER
Puff Daddy
Bron: The New York Post
Deze week is in New York het proces tegen de beroemde rapmogul Sean Combs, beter bekend als Puff Daddy, begonnen. Hij wordt verdacht van illegaal wapenbezit en het omkopen van een getuige. Zowel The New York Times als The New York Post verslaan de eerste dag van de rechtszaak, Newsweek analyseert Puffy’s carrière en The New York Observer ontleedt het mediacircus rond de rechtszaak.

LEGENDARISCH ‘PHONEPHREAK’ IS NU BEVEILIGINGSDESKUNDIGE
Een van de meest legendarische figuren uit de geschiedenis van Silicon Valley is John T. Draper, beter bekend als Captain Crunch. Draper ontdekte begin jaren zeventig dat een gratis fluitje dat bij de verpakking van het ontbijt Cap’n Crunch zat, kon worden gebruikt om telefooncentrales om de tuin te leiden en zodoende gratis te bellen. Maar Draper was niet alleen een phonephreak, hij was ook verantwoordelijk voor het eerste tekstverwerkingsprogramma, The New York Times heeft een schitterend portret van de man, die geen cent wijzer is geworden van zijn briljante werk, in de gevangenis heeft gezeten, dakloos is geweest en tegenwoordig beveiligingsdeskundige is.

GAAN DE VS JAPAN ACHTERNA?
Recessie
Bron: The Economist
Staat de economie van de Verenigde Staten hetzelfde te wachten als die van het Japan van tien jaar geleden (toen een langdurige recessie volgde op een plotselinge omslag in de economie)? Volgens The Economist zijn er opvallende - en zorgwekkende - parallellen.

HARRY POTTER EEN SEKSISTISCH VARKEN?
Voor miljoenen kinderen (en volwassen) is hij een heldhaftige tovernaarsleerling, maar voor de Franse intellectueel Pierre Bruno is Harry Potter niks minder dan “een politiek incorrect seksistisch varken”, aldus de Britse krant The Evening Standard. De krant ontlokt verder de volgende uitspraak aan de Fransman: ,,once deconstructed he is only too clearly the hero of a political allegory for the triumph of the socially ascendant petite bourgeoisie."


Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
31 januari 2001


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad