U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

BELOFTE MAAGD TE BLIJVEN HEEFT KWALIJKE NEVENEFFECTEN


Bron: Time

De virginity pledge beweging doet het momenteel goed op middelbare scholen in Amerika. Het idee is dat tieners beloven geen seks (gemeenschap) te hebben voor het huwelijk. Onderzoekers hebben nu uitgezocht wat het effect is van die geen-seks-belofte. En wat blijkt: virginity plegde tieners zien gemiddeld 18 maanden langer af van seks dan hun leeftijdgenoten die niks beloofd hebben. Volgens de leiders van de beweging is daarmee het nut aangetoond. Time daarentegen laat critici aan het woord die vertellen dat tieners die hun belofte breken minder vaak aan safe seks doen, terwijl Salon en The New York Times Magazine er nog een schepje bovenop gooien en opmerken dat de zogenaamde maagden wel aan onbeschermde anale en orale seks doen.

MEEST VRIJGEVIGE AMERIKANEN
Slate publiceert deze week wederom de lijst van zestig Amerikanen die het meest aan goede doelen schenken. Op nummer één staan Bill en Melinda Gates die afgelopen jaar 5 miljard dollar hebben weggeven. Opmerkelijk is dat Gates' aartsrivaal Larry Ellison met een schamele 17 miljoen pas op de 49ste plaats wordt genoemd.

De Laurentiis: 600 FILMS IN 60 JAAR
Dino De Laurentiis heeft in zestig jaar zo'n 600 films geproduceerd (zijn laatste is Hannibal, de opvolger van The Silence of the Lambs). De Italiaan De Laurentiis is de laatste van de ouderwetse movie moguls: een man voor wie problemen niet lijken te bestaan. Hij werkte met Fellini en Kurt Russell, met Jean-Luc Godard en David Lynch, met Ingmar Bergman en Al Pacino. The Los Angeles Times heeft een mooi profiel van de 81-jarige producent.

HET LAMPJE BOVEN OP DE EMPIRE STATE BUILDING


Bron: The New York Times

Ook bovenop de Empire State Building moet er wel eens een peertje worden vervangen. The New York Times heeft een schitterende reportage over de mannen die ervoor zorgen dat het licht aanblijft bovenop de wolkenkrabber. De begeleidende foto's zijn adembenemend.

MONDIALISERING BEVRIJDT LOKALE CULTUUR
Mondialisering en het cultuurimperialisme van de Verenigde Staten vernietigen over de hele wereld lokale culturen. Schrijver Mario Vargas Llosa verzet zich tegen die onder linkse intellectuelen geaccepteerde wijsheid. In Foreign Policy Magazine betoogt hij dat globalisering lokale culturen juist bevrijdt van ideologische conformiteit van nationalisme.

ONGELUK CHALLENGER GERECONSTRUEERD
Vijftien jaar geleden probeerden twee ruimtevaartdeskundigen tevergeefs NASA te overtuigen dat de lancering van de Challenger moest worden uitgesteld. De volgende dag explodeerde de spaceshuttle luttele seconden nadat hij was opgestegen. The Guardian heeft een reconstructie van het ruimtevaartongeluk dat vermeden had kunnen worden.

EEN 'SOCIOLOGISCHE RADAR' IN DE METRO


Bron: The New York Times

Het bemachtigen van een zitplaatsje in de overvolle New Yorkse metro vereist een ,,sociologische radar", aldus The New York Times. Zo gokken veel metroreizigers - waaronder de schrijver dezes - er bijvoorbeeld op dat Chinezen in Chinatown uitstappen en positioneren ze zich zo dat ze de vrijgekomen plekjes onmiddellijk kunnen innemen.

BRITNEY SPEARS DE NATUURKUNDIGE


Bron: britneyspears.ac

Dat wist u niet: Britney Spears is niet alleen een begenadigd zangeres maar ook een expert op het gebied van halfgeleiders. Vandaar Britney's Guide to Semiconductor Physics. Met plaatjes uiteraard.


Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
24 januari 2001


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad