U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Kinderporno

Nieuws

Bestrijding

Wetgeving

Zandvoortse zaak

Internet

Kunst

Links

Einde jacht op pedoseksuelen


Ook Nederland zou pedoseksuelen gaan traceren. Maar speurzin week voor medelijden. De Stichting STROP hield op.

Door onze redacteur MARGRIET OOSTVEEN

ROTTERDAM, 25 JULI. De animo in Nederland viel ze bitter tegen. De Stichting Registratie Opgespoorde Pedofielen (STROP) in Enschede gaf vorig jaar met het openen van een website de voorzet om nationaal pedoseksuelen op te sporen. "Maar het is allemaal een beetje naar geworden", zegt Gea. Zij neemt de telefoon op in de sportschool van Jan Hofte, zenuwcentrum van STROP. De stichting is net opgeheven, zegt ze. Nu ziet ze haar achternaam er liever niet mee in verband gebracht.

De discussie over naming and shaming speelde vorig jaar al rond STROP in Nederland. Het Britse boulevardblad The News of the World drukte zondag foto's en namen af van 49 mensen die zijn veroordeeld voor zedendelicten. STROP opende vorig najaar een website met het doel de woonplaatsen van zedendelinquenten te verzamelen en openbaar te maken. Landelijk nieuws was dat. Zou Nederland Amerika volgen, waar de overheid in Megans Law vastlegde dat de woonplaatsen van zedendelinquenten bekendgemaakt moeten worden? Met initiatieven als STROP nam de neiging van burgers om het recht in eigen hand te nemen alvast zorgwekkend toe.

Overal werd de website bekendgemaakt, maar een nationale behoefte om pedoseksuelen zelf aan te pakken blijkt afwezig. Slechts tien serieuze reacties kreeg STROP, naast veertig "enge of onbetrouwbare". Bovendien kwamen er brieven van familieleden van achtervolgde zedendelinquenten die "echt heel triest" waren, zegt Gea. STROP kreeg medelijden. Toen overleed bij de vuurwerkramp ook nog een van hun drijvende krachten, freelance-journalist Marcel van Nieuwenhoven. Inmiddels lijkt de koers van voorheen-STROP geheel verlegd. Gea: "Weet u dat het leven van mensen en hun familie helemaal kapótgemaakt kan worden door een valse beschuldiging?"

STROP riep "iedereen" op te zoeken naar adressen van veroordeelde pedoseksuelen. De internetgebruiker zou daarna alleen zijn eigen adres hoeven intikken. Dan zou op het scherm een 'ja' of 'nee' verschijnen. Pedeoseksuelen in de buurt, of niet. Daarna mocht de wijkagent een eventuele rel oplossen. Dat Chanel Naomi Eleveld (7) uit Assen vorig jaar door een zedendelinquent in haar eigen straat bleek te zijn vermoord, was de druppel. In verscheidene plaatsen probeerden burgers pedoseksuelen tot verhuizing te dwingen. Ypenburg jaagde een vermeende pedoseksueel weg, in Haaksbergen kwamen portretten te hangen. Deskundigen bespraken de toenemende neiging tot eigenrichting.

Tegen STROP kon justitie niets ondernemen, omdat er geen privacy- gevoelige gegevens op de website kwamen. Wel stelde het openbaar ministerie richtlijnen op tegen eigenrichting: altijd een standje door de officier, ernstige gevallen vervolgen, maar coulant zijn als het om ouders van misbruikte kinderen gaat.

"Wij hebben mensen nooit voor hun leven aan de schandpaal willen nagelen", zegt Gea nu. "Wat die Engelse krant doet gaat veel te ver. Wij wilden alleen aandacht voor ouders." Minister Korthals (Justitie) en het OM zagen daar het nut inmiddels wel van in. Korthals wil nu zedendelinquenten met tbs langer onder toezicht stellen. Gemeentebestuurders en politie zullen beter worden ingelicht. En het OM wil slachtoffers beter informeren als zedendelinquenten na hun straf in de maatschappij terugkeren. "Dat hielp de opheffing van STROP", zegt Gea. "Wat we deden was misschien wel gewaagd, maar we hebben ons doel bereikt."

NRC Webpagina's
25 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad