U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Kinderporno

Nieuws

Bestrijding

Wetgeving

Zandvoortse zaak

Internet

Kunst

Links

Informatie over vrijlating pedofiel

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 4 JAN. Slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van pedoseksuele delinquenten zullen, als zij dat willen, op de hoogte worden gesteld wanneer de dader uit de gevangenis wordt ontslagen. Ook politie en burgemeester worden daarover geïnformeerd.

Dit blijkt uit een brief die minister Korthals (Justitie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het slachtoffer, dat vooraf moet aangeven of het er prijs op stelt om op de hoogte te worden gesteld, krijgt alleen te horen dat de straf van de dader erop zit. Diens adres wordt niet verstrekt. Volgens Korthals kan zo worden voorkomen dat het slachtoffer onverhoeds met de dader wordt geconfronteerd.

Korthals komt met zijn brief tegemoet aan de wens van de Kamer die om een betere bescherming van slachtoffers vroeg, nadat er in de media onrust was ontstaan over de moord in Assen op een kleuter door een al eerder veroordeelde pedoseksuele zedendelinquent. Die moord leidde op veel plaatsen tot acties tegen (vermeende) pedoseksuelen. Korthals had eerder de Kamer al gezegd er in elk geval niet voor te voelen slachtoffers, nabestaanden of buurt te informeren waar een vrijgekomen delinquent zich vestigt.

De verantwoordelijkheid voor het verstrekken van de informatie ligt bij het openbaar ministerie en de Dienst justitiële inrichtingen. Daartoe worden de privacyregels aangepast. Het OM stelt de politie en burgemeester en eventueel ook het slachtoffer (of de nabestaanden) op de hoogte. In de loop van 2000 wil Korthals beoordelen of deze aanpak goed werkt. Als dit het geval is kan de informatievoorziening worden uitgebreid, aldus Korthals.

NRC Webpagina's
4 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad