NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier
Kabinetscrisis

Nieuws

Van dag tot dag

Achtergrond

Documenten

Discussie

Links

'We moeten progressieven bundelen'


Om het conservatieve bolwerk van liberalen en christen-democraten te breken zou D66 moeten streven naar een "progressieve meerderheid", meent Spier. "Binnen D66, GroenLinks, Partij van de Arbeid en SP moeten de krachten worden gemobiliseerd om het verstarde conservatieve bolwerk te slopen. Wanneer je langs de traditionele partijlijnen werkt, lukt het niet. Dat lijkt me een geweldige opdracht voor de jongeren in onze partijen." Hij wordt bijgevallen door oud-partijvoorzitter Henk Zeevalking. " Bestuurlijke en politieke vernieuwing is onze reden van bestaan. Met VVD en CDA zal dat nooit lukken, dus moeten we inzetten op een progressieve meerderheid."

Het streven naar een dergelijke meerderheid is volgens vice- fractievoorzitter Bakker niet aan de orde. "De ervaring leert dat we ook zaken konden doen met de VVD. Maar met de VVD hebben we een vrij fundamenteel vertrouwensprobleem. Via verkiezingen kun je er achter komen hoe de kiezer dat waardeert." Oud-senator Spier voorziet een zeer moeizame verkiezingsstrijd. "Waarop moet je je profileren? Een jaar geleden hebben PvdA, VVD en D66 een regeerakkoord gesloten. Dus de overeenkomsten zijn groter dan de verschillen; en de verschillen liggen dan met name op het terrein van de pragmatische uitwerking. De politiek wordt erg vlak en technocratisch in Nederland." De lijsttrekker van D66 bij de Europese verkiezingen, Lousewies van der Laan, betreurt het dat de Europese campagne de komende weken "waarschijnlijk vooral over de Nederlandse politiek zal gaan en veel minder over Europa", maar zij ziet ook een lichtpuntje: "Er wordt mij vaak voor de voeten geworpen: D66 is zo'n vage partij. Dat hoeft niemand na deze week nog te zeggen. D66 staat voor radicale democratisering. Er valt met ons niet te sollen als het gaat om staatkundige vernieuwing."

Gezien de ervaringen met de VVD zal D66 'Paars' niet tot inzet maken van de verkiezingen, zo verwacht oud-fractieleider Maarten Engwirda. "Paars I is ons bevallen, Paars II niet. Alle coalities zijn mogelijk; niets ligt vast." En dat geldt ook voor de partijleider; die wordt gekozen op een speciaal congres. Spier vat bondig de opvatting van vele partijgenoten samen. "Zowel Thom de Graaff als Rogier van Boxtel zijn geschikt. Rogier is agressiever en een betere debater; Thom is intellectueler. Ik spreek mijn voorkeur niet uit, want het zijn alle twee vrienden van me en dat wil ik graag zo houden."

NRC Webpagina's
21 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad