U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
DOSSIERSURINAME
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Suriname

Nieuws

Verkiezingen 2000

Achtergrond

Dossier Rechtszaak Bouterse

Links

'Voldoende grond'

Justitie: toch onderzoek rol Bouterse

Door onze redacteur JOOST ORANJE
ROTTERDAM, 30 JAN. Er komt toch een gerechtelijk vooronderzoek tegen de voormalige Surinaamse legerleider D. Bouterse vanwege zijn rol bij de decembermoorden uit 1982.

Dat heeft de rechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank vanmorgen besloten. In reactie op het besluit laat Bouterse's raadsman, A. Moszkowicz, weten dat zijn cliënt bereid is naar Nederland te komen om gehoord te worden. Als voorwaarde stelt Moszkowicz wel dat Bouterse een vrijgeleide krijgt. De huidige Surinaamse parlementariër moet in Nederland nog een straf uitzitten omdat hij is veroordeeld wegens drugshandel.

Vorige week besloot de Arnhemse rechter-commissaris juist geen onderzoek naar Bouterse te doen. Volgens hem zou het openbaar ministerie niet ontvankelijk worden verklaard, omdat het folterverdrag pas in 1989 in Nederland werd ingevoerd. Foltering is het strafbare feit op grond waarvan Bouterse wordt vervolgd. De Amsterdamse rechter-commissaris stelt evenwel dat er wel "voldoende grond" is voor een vervolging. Hij volgt daarmee de lijn van het gerechtshof dat in november vorig jaar stelde dat Nederland "universele rechtsmacht" heeft. Het hof beval daarop het OM om Bouterse te vervolgen. Justitie vorderde vervolgens bij twee rechtbanken een gerechtelijk vooronderzoek: in Amsterdam en Arnhem. Het onderzoek zal nu dus in de hoofdstad gaan lopen.

Volgens Moszkowicz zal een proces tegen zijn cliënt schipbreuk lijden. Maar nu er toch een onderzoek is geopend, verwacht de raadsman niettemin "gezwinde spoed" van de Nederlandse justitie. Hij zal onder andere om een "uitgebreid forensisch onderzoek" in Suriname vragen.

Ook wil Moszkowicz een aantal getuigen oproepen. Daartoe behoren de journalist W. Oltmans die in de jaren na de decembermoorden goede contacten onderhield met Bouterse en de enige overlevende van de decembermoorden, vakbondsleider F. Derby. Ook wil Moszkowicz de patholoog-anatoom M. Vrede horen. Hij onderzocht de lichamen van enkele slachtoffers. Als getuige-deskundige wil Moszkowicz verder prof. G. Strijards oproepen. Deze hoogleraar strafrecht schreef eerder een rapport waarin hij stelt dat Nederland Bouterse niet kan vervolgen.

NRC Webpagina's
30 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad