U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Gay Games 1998

Nieuws
Achtergronden
Opinie
Agenda
LinksAmsterdam maakt zich op voor deelnemers aan Gay Games

Door onze Amsterdamse redactie
De initiatiefnemers van de Gay Games in Amsterdam zien dit festijn voor homoseksuele mannen en vrouwen niet als stap terug in de emancipatie. ,,Segregatie is de beste vorm van integratie.''

AMSTERDAM, 16 APRIL. Vijf- tienduizend voornamelijk homoseksuele sporters die zich met subsidie van de gemeente in het zweet werken voor de homo-emancipatie. Op het stadhuis in Amsterdam zijn daarover veel telefoontjes van buitenlandse media binnengekomen. Vooral de Britse pers toonde zich verbaasd. Sinds zijn actie om pornokaarten uit de binnenstad te weren, staat burgemeester Patijn daar volgens zijn woordvoerder vooral bekend als ,,de bedaarde grandfather die het allemaal niet meer kan handelen''. ,,Was de mayor hier dan wel happy mee?'' wilden ze weten.

Deburgemeester had er zijn vakantie in augustus speciaal voor verzet. Zelf heeft hij zich opgegeven voor het onderdeel golf. De Gay Games zijn een prima promotie voor de stad, vindt de burgemeester. De gemeente Amsterdam geeft een miljoen gulden subsidie aan dit sport- en cultuurevenement dat niet alleen een emancipatoire doelstelling heeft, maar ook een ontmoetingsplaats voor de homoseksuele gemeenschap wil zijn.

De eerste Gay Games werden gehouden in 1982 in San Fransisco. Het was een initiatief van de homoseksuele atleet Tom Waddell, een arts en tienkamper die zesde werd op de Olympische Spelen in Mexico City (1968). Hij wilde een sportevenement organiseren waarbij homoseksuele sporters zichzelf konden zijn. Meedoen was belangrijker dan winnen. De spelen stonden open voor iedereen, ongeacht huidskleur, leeftijd of seksuele voorkeur. Die gedachte leeft voort in het inmiddels vierjaarlijkse evenement. Dit jaar worden de Gay Games voor het eerst buiten de Verenigde Staten georganiseerd. De openings- en sluitingsceremonie zal uit de Arena komen, en wordt geproduceerd door IDTV.

Amsterdam wist de Gay Games volgens woordvoerder P. van Yperen binnen te halen door de voor buitenlandse begrippen opmerkelijke overheidssubsidie en door de nadruk op de culturele kant van het evenement. ,,Met het sportevenement bereik je een grote groep homoseksuele mannen en met name lesbische vrouwen niet.'' In de week van de Gay Games (1 tot 8 augustus) zullen in de hoofdstad een groot aantal musea en theaters tentoonstellingen en voorstellingen houden. In het Concertgebouw bijvoorbeeld is er het Korenfestival met als gastkoor het Amsterdamse homokoor 'Noot aan de Man' en in de Stadsschouwburg staat onder meer de Duitse diva Hanna Schygulla.

De kwaliteit van de sporters is vooralsnog minder vermaard. Zo is het reglement voor kunstschaatsen aangepast. Beginnende kunstschaatsers die zich speciaal voor de Gay Games bij een club hebben aangesloten om mee te doen aan de spelen, zijn nog lang niet toe aan de vereiste sprongen. Binnen de organisatie van de Gay Games wordt inmiddels gediscussieerd over ,,de professionalisering'' van de spelen, maar vooralsnog is ook de 74-jarige Amerikaan bij het zwemmen welkom.

Criticasters van de Gay Games betwijfelen of de integratie van homoseksuelen geholpen is met 'gettovorming'. Zou het niet effectiever zijn om als homoseksueel bij de plaatselijke voetbalclub te streven naar integratie, in plaats van met z'n allen bij elkaar te gaan zitten om te constateren dat het met de emancipatie van homoseksuelen nog niet best gesteld is? ,,Segregatie is de beste vorm van integratie'', meent Van Yperen. ,,Als je heel sterk en heel zichtbaar kan zijn, word je eerder geaccepteerd. Daarnaast is het natuurlijk leuk om af en toe eens onder elkaar te zijn.'' Bovendien wordt volgens Van Yperen veel te snel vanuit de Amsterdamse tolerantie geredeneerd. ,,In de provincie is nog veel werk te verzetten, om over Oost-Europa maar te zwijgen. We zeggen wel eens: we organiseren de Gay Games niet voor Amsterdam maar voor de rest van de wereld.''

De Gay Games moeten volgens Van Yperen de diversiteit van de homogemeenschap laten zien. De homoseksuele subcultuur is de laatste tien jaar volgens hem sterk veranderd. ,,Praatgroepen met vreselijke verhalen over mishandeling en discriminatie hebben plaatsgemaakt voor veel opener clubs.'' In de media krijgen volgens Van Yperen vooral de dragqueens en de leernichten alle aandacht, maar ook de ,,niet-bartypes'' hebben zich inmiddels georganiseerd in bijvoorbeeld homoseksuele tuinclubs, leesclubs, sportclubs of classic car clubs. De Gay Games moeten hen zichtbaar maken.

Behalve 15.000 deelnemers (ruim 14.000 hebben zich inmiddels ingeschreven) verwacht de organisatie ook tweehonderdduizend bezoekers. Drie reisorganisatoren hebben in opdracht van de Gay Games al 25.000 hotelbedden gereserveerd. Voor de minder kapitaalkrachtige deelnemers heeft het ministerie van Defensie bedden geleverd om in scholen te plaatsen. Verder is er een groot aantal plaatsen op campings gereserveerd en is een oproep gedaan aan particulieren om onderdak te bieden. Honderden Amsterdammers hebben inmiddels een bed beschikbaar gesteld. Burgemeester Patijn zit daar niet bij. Zijn woordvoerder laat weten dat ,,de ambtswoning niet zo groot is''.

NRC Webpagina's
16 april 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JULI 1998