U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Gay Games 1998

Nieuws
Achtergronden
Opinie
Agenda
LinksAmsterdam schat tekort Gay Games op 4,8 mln

Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 6 AUG. De gemeente Amsterdam verwacht dat de Gay Games een verlies zullen leiden van 4,8 miljoen gulden, ruim een derde van de oorspronkelijke begroting. Dit valt op te maken uit een brief van burgemeester S. Patijn aan de Amsterdamse gemeenteraad. Eerder deze week schatte loco-burgemeester H. Groen het verlies nog op twee miljoen gulden en werd een overbruggingskrediet van vijf miljoen ter beschikking gesteld om de lopende rekeningen te betalen.

Naar nu blijkt bedraagt het totaal aan uitstaande kosten 6,8 miljoen gulden, tegen twee miljoen gulden aan verwachte inkomsten. Dit bedrag kan nog oplopen, aldus Patijn, afhankelijk van de kaartverkoop en merchandising. Voor de sluitingsceremonie in Amsterdam Arena zijn tienduizend kaartjes verkocht, nog geen derde van alle beschikbare kaarten. De winst uit de merchandising zal niet meer dan 100.000 gulden bedragen, zegt directeur H. Krop van de Licensing Channel, het bedrijf dat de petjes en T-shirts produceert. Verder zijn de tribunes bij de sportactiviteiten waarvoor betaald moet worden vrijwel leeg. De gemeente Amsterdam zal waarschijnlijk geheel voor het verlies van de Gay Games opdraaien.

Accountantsbureau KMPG is bezig met een onderzoek naar de oorzaak en omvang van de strop. Critici verlangen een onafhankelijk onderzoek omdat KMPG al jaren bij de organisatie betrokken is en omdat bestuurslid W. Ploos van Amstel een medewerker is van het accountantskantoor. Het Gay Games-bestuur vindt ,,vooralsnog'' dat hen niets te verwijten valt omdat de ontslagen directeur M. Janssens contracten heeft afgesloten zonder deze in de boekhouding op te nemen. Oud-bestuursleden zijn echter van mening dat het bestuur niet goed heeft opgelet. Het bestuur probeert te bezuinigen en vraagt schuldeisers geduld te betrachten. Voor enkele gesponsorde deelnemers uit ontwikkelingslanden betekende dit dat zij het moesten stellen zonder daggeld.

NRC Webpagina's
6 AUGUSTUS 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JULI 1998