U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Gay Games 1998

Nieuws
Achtergronden
Opinie
Agenda
LinksAmsterdam redt Gay Games

Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 4 AUG. De gemeente Amsterdam heeft de organisatie van de Gay Games een overbruggingskrediet ter beschikking gesteld van vijf miljoen gulden om het evenement te redden. Hiermee loopt de gemeente het risico op te draaien voor een verlies van twee tot vier miljoen gulden dat de Stichting Gay Games naar verwachting zal lijden.

Sponsor KLM besloot vanmiddag 225.000 gulden ter beschikking te stellen, bovenop het sponsorbedrag van een half miljoen gulden, en de VVV 25.000 gulden. Een woordvoerder van de KLM zei te verwachten dat nu ook andere bedrijven zullen bijspringen. De vijf miljoen van de gemeente was gisteren acuut nodig om leveranciers te kunnen betalen. ,,We willen absoluut niet dat de deelnemers met een gevoel naar huis gaan dat de Gay Games totaal mislukt zijn.''

Het imago van Amsterdam was volgens hem in het geding.

De organisatie bleek dit weekeinde 4,5 miljoen gulden nodig te hebben om de uitstaande rekeningen te kunnen betalen. Omdat de kaartverkoop laat en matig op gang is gekomen, was er onvoldoende geld in kas. De gemeente Amsterdam heeft als voorwaarde gesteld dat het bestuur van de Gay Games onder curatele van ambtenaren van de afdeling financiën wordt geplaatst. Volgens Groen heeft de organisatie een klassieke fout gemaakt door uitgaven en inkomsten veel te positief in te schatten. Hoe groot het verlies zal zijn, is nog onduidelijk. Dit hangt af van de kaartverkoop en van de sponsors. Vooral de sluitingsceremonie zal goed bezocht moeten worden om het verlies te beperken. Wethouder Groen zei gisteren te hopen dat veel mensen uit solidariteit de Gay Games zullen bezoeken. Verder is de grote sponsors gevraagd extra bij te dragen. Het stichtingsbestuur overweegt directeur M. Janssens, die vrijdag op non-actief is gezet, aansprakelijk te stellen voor een deel van de verliezen. Het bestuur krijgt nu echter zelf ook kritiek te verduren. ,,Het gehele bestuur heeft zitten slapen en nu gebruiken ze Marc Janssens als bliksemafleider'', zegt directeur S. de Haan van Gay Business Amsterdam.

NRC Webpagina's
4 AUGUSTUS 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JULI 1998