U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Gay Games 1998

Nieuws
Achtergronden
Opinie
Agenda
LinksGames blijven bloot

Door HERMAN STAAL
Tweehonderd strippende mannen in strakke marinepakjes, wiegelende travestieten, swingende leernichten, heftig vrijende lesbiennes. Amsterdam staat er deze week extravagant en gekleurd op. Bij de opening van de Gay Games in Amsterdam Arena was het ontwerper Jean Paul Gaultier die in een marineshirt het podium opliep en het uitgelaten publiek meteen voor een teleurstelling leek te willen behoeden: ,,Ik ga niet strippen. Er is vanavond al genoeg gestript''.

Vooraf was de organisatie van de Gay Games er al voor beducht geweest. Uitsluitend extravagant uitgedoste en schaars geklede homo's die door de media in beeld zouden worden gebracht. En dat is afgelopen weekend inderdaad volop gebeurd. Een klompendansende man in klederdracht-travestie toonde zo nu en dan zijn rood-wit-blauw gekleurde geslacht. Matrozen in jockstrap en weinig anders aan. Tot nu toe probeerde de organisatie vooral de culterele en sportieve aspecten van homospelen te benadrukken: homo's, luidde hun boodschap, zijn niet alleen maar leernichten. Maar bij de opening van de spelen deed de organisatie er weinig aan een ander beeld van de homowereld naar voren te brengen. De Gay Pride, zaterdag door de grachten van Amsterdam, is elk jaar al een bonte presentatie van blote homo's. Dat was dit jaar natuurlijk niet anders. De VVV in Amsterdam ziet het allemaal bezorgd aan. Amsterdam mag zich dan een week lang verheugen op veel media- aandacht - de Gay Games zijn een fotogeniek evenement - maar is het allemaal wel zo goed voor het toerisme in de stad? ,,Er worden natuurlijk heel veel plaatjes geschoten die we liever niet verspreid hadden gezien'', zegt VVV-woordvoerder H. ter Balkt. Amsterdam komt volgens hem vooral in beeld als een stad die bol staat van ,,seks, drugs and rock 'n roll''.

De Gay Games zijn een risicovol evenement voor het toerisme, erkent de VVV. De vele duizenden homo's en lesbo's die naar de stad komen hebben veel uit te geven, maar het evenement komt net op een moment dat het toch al druk is. De VVV had de spelen daarom liever ruim een maand eerder geprogrammeerd, maar de organisatie hield voet bij stuk vanwege meer de kans op goed weer. Het is overigens de vraag of de Gay Games een succes worden. Zaterdag vertoonde de Arena verontrustend veel lege plekken; een financieel debacle is niet uit te sluiten.

De afgelopen vijf jaar heeft Amsterdam geprobeerd het imago van de stad in het buitenland te veranderen. Het is niet alleen seks en drugs dat de klok slaat, wat betreft musea en historie heeft Amsterdam veel meer te bieden. Dat beeld proberen de VVV en het Nationaal Bureau voor Toerisme in het buitenland voor het voetlicht te brengen. Want de kapitaalkrachtige dertig-plussers hebben nu eenmaal meer uit te geven dan de jonge rugzaktoerist. Dat toerisme van groot belang is voor de stad, bleek vorige week nog uit een onderzoek van het Amsterdamse bureau voor Onderzoek en Statistiek: toerisme levert per jaar bijna zes miljard gulden op.

In Europa is een felle concurrentiestrijd gaande tussen de steden. Amsterdam staat wat overnachtingen betreft al enige tijd op de vierde plaats, achter Londen, Parijs en Rome. Maar de hoofdstad zal binnen afzienbare tijd worden ingehaald door Praag, weten ze al bij de VVV. Maar ook Barcelona en Madrid morrelen aan de positie van Amsterdam.

,,Negatieve aspecten liggen deze week op de loer'', zegt Ter Balkt. Maar per saldo hoopt de VVV dat Gay Games 1998 gunstig uitpakken. De homospelen bevestigen volgens de VVV dat Amsterdam ,,een sfeervolle stad is met een rijke traditie op het gebied van tolerantie. Wie alleen maar naar een keurige stad wil, zal zich hier toch niet thuisvoelen.''

NRC Webpagina's
3 AUGUSTUS 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JULI 1998