U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Gay Games 1998

Nieuws
Achtergronden
Opinie
Agenda
Links



Homofeest met tegenslag

Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 3 AUG. Een directeur die op non-actief is gezet, een dreigend financieel debacle, organisatorische problemen en het afgelasten van het kunstschaatsen hebben het eerste weekend van de Gay Games in Amsterdam overschaduwd. De deelnemers van het homo-evenement lijken zich desondanks niets van de problemen aan te trekken: de feesten en de sport- en culturele evenementen zijn in een uitbundige sfeer van start gegaan.

Het bestuur van de Stichting Gay Games stelde vrijdag directeur M. Janssens op non-actief nadat gebleken was dat hij tegen zijn mandaat in allerlei contractuele verplichtingen was aangegaan boven de honderdduizend gulden. Dit kwam aan het licht nadat donderdag bekend was geworden dat Janssens samen met een partner sinds 1993 een schuld van 4,5 miljoen heeft en dat hij zijn schuldeisers al jaren ontloopt.

Janssens viel, aangedaan door de berichtgeving, een dag uit en het bestuur nam zijn taken waar. Gealarmeerd door de perikelen kwamen leveranciers versneld betaling eisen. Hierdoor kwam het bestuur erachter dat Janssens met zijn budget ,,zijn boekje te buiten'' was gegaan in de afgelopen drie weken. Doordat ook de kaartverkoop tegenviel, kwam de organisatie dit weekeinde in acute financiele problemen. De gemeente Amsterdam en een aantal sponsors waren bereid een bankgarantie - de gemeente spreekt van een ,,noodverband'' - af te geven. De gemeente weigert haar risico bekend te maken. Het bestuur van de Gay Games sluit niet uit dat de spelen afstevenen op een financieel debacle.

Accountantskantoor KPMG - senior manager W. Ploos van Amstel is lid van het Gay Games bestuur - is samen met het bestuur bezig met een inventarisatie. Dit wordt lastig, want volgens bestuurslid W. Ruygrok heeft Janssens niets op papier of in zijn computer gezet. Er zal geprobeerd worden te bezuinigen, zoals op het dagelijkse gratis krantje en op consumptiebonnen voor vrijwilligers.

Chaos bij Spelen

De Gay Games-begroting van 14 miljoen gulden is deels afgedekt door de sponsorcontracten, subsidies van overheid en gemeente en inschrijfgeld van deelnemers (totaal: 8,5 miljoen). Opbrengsten uit merchandising en kaartverkoop (begroot: 4,5 miljoen) vormen de onzekere posten. Zo was de opening in de Arena bij lange na niet uitverkocht. Volgens de organisatie waren er 45.000 mensen, maar de organisatie erkent de verkochte kaarten nog niet te hebben geteld.

Janssens, die in 1994 toetrad tot het bestuur en een jaar later directeur werd, zit thuis in zijn woning in Amsterdam-Zuid. Hij maakte gisteren een aangeslagen indruk. Op details weigert hij in te gaan.

Hij is als directeur van de Gay Games ingehuurd via een BV. Op zijn huisadres in Amsterdam staat nog de M. Janssens Management Consultancy BV, die in 1989 werd opgericht, een geplaatst kapitaal van tien miljoen gulden had en in november 1995 door de Kamer van Koophandel werd opgeheven wegens een gebrek aan activiteit. Bestuurslid W. Ruygrok toonde zich vanmorgen verbaasd over het feit dat Janssens' BV is opgeheven.

Organisatorisch gaat er ook veel mis. Lokaties van wedstrijden veranderen, deelnemers weten niet altijd wanneer ze moeten spelen en bij het worstelen werden verkeerde medailles uitgereikt. Journalisten klagen dat er geen uitslagen beschikbaar zijn. De organisatie besloot zondag vlak voordat het kunstschaatsen zou beginnen, dit onderdeel af te lasten omdat de internationale schaatsunie blijft bij haar weigering de Gay Games te erkennen.

NRC Webpagina's
3 AUGUSTUS 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JULI 1998