U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Europese Top in Amsterdam

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese Commissie



Optreden politie en justitie gehekeld

Geen vervolging na rellen Eurotop
Door onze redacteuren MARGRIET OOSTVEEN en HERMAN STAAL
AMSTERDAM, 18 NOV. Het Amsterdams openbaar ministerie zal de 380 personen die tijdens de Eurotop in juni zijn gearresteerd op basis van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht (deelname aan een criminele organisatie), bij gebrek aan bewijs niet vervolgen.

Dit staat in een reactie van het OM op uitkomsten van het onderzoek naar het optreden van justitie en politie tijdens de Eurotop dat is ingesteld door de Amsterdamse commissie voor politieklachten.

De commissie politieklachten, onder voorzitterschap van hoogleraar strafrecht T.M. Schalken, oordeelt uiterst negatief over het optreden van justitie en politie. Dit blijkt uit delen uit het onderzoeksrapport van de commissie, dat morgen zou worden gepresenteerd.

Op 15 juni werden bij café Vrankrijk in de Amsterdamse Spuistraat 380 mensen aangehouden op grond van artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht. De commissie-Schalken concludeert dat daarvoor geen enkele wettelijke basis was. Ook over de arrestaties in de vroege ochtend van 17 juni, toen bij Hotel L'Europe 142 mensen tijdens een zogenoemde 'jubeldemonstratie' werden aangehouden door de mobiele eenheid, oordeelt de commissie-Schalken negatief. Uit interviews met betrokken ME'ers is gebleken dat de commandant van de mobiele eenheid had verzuimd de demonstranten te waarschuwen. Daardoor kregen mensen die niets met de demonstratie te maken hadden niet de gelegenheid te vertrekken.

De commissie concludeert verder dat het terugsturen van de groep van ongeveer 200 Italianen die op 14 juni op het Amsterdamse Centraal Station waren aangekomen, niet terecht was.

Volgens de commissie-Schalken heeft het Amsterdamse driehoeksoverleg (burgemeester Patijn, hoofdofficier van justitie Vrakking en voormalig korpschef Nordholt) tevoren onvoldoende rekening gehouden met grootschalige ordeverstoringen. Volgens Schalken hadden oproerkraaiers ook aangehouden kunnen worden op basis van artikel 540 (ordeverstoring).

Omdat echter is verzuimd hiervoor voldoende rechters-commissarissen beschikbaar te houden, is volgens de commissie door middel van het gebruik van artikel 140 een noodgreep toegepast. Dit had ook het voordeel dat ongewenste actievoerders dan voor de duur van de hele Eurotop van de straat konden worden gehaald. Burgemeester S. Patijn, hoofdofficier Vrakking en de nieuwe korpschef Kuiper onderschrijven in een toelichting op het rapport-Schalken dat op een aantal punten niet juist is gehandeld tijdens de Eurotop. Geleden schade zal daarom worden vergoed.

(NRC Handelsblad / Voorpagina 18 november 1997)

NRC Webpagina's
18 november 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997