U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Europese Top in Amsterdam

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese CommissieActievoerders verstoren Koks persconferentie
Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 18 JUNI. Tien buitenlandse actievoerders die zich als journalist hadden aangemeld, hebben vanochtend vroeg de afsluitende persconferentie van de EU-top in theater Carré verstoord.

Als de persconferentie begint, zitten op het podium van Carré EU-voorzitter Kok, minister Van Mierlo, staatssecretaris Patijn (Buitenlandse Zaken) en Jacques Santer, voorzitter van de Europese Commissie. Om ongeveer kwart voor vier begint Kok te vertellen dat 10 minuten geleden een akkoord is bereikt tussen de Europese leiders. Er blijken geen tolken aanwezig. Nadat deze alsnog hebben plaatsgenomen, begint de premier voor de tweede keer, met de opmerking dat een kwartier geleden een akkoord is bereikt.

Op dat moment springt in de zaal een vrouw op. In het Engels gilt ze: ,,Deze EU-top gaat over uitsluiting'', en ,,vrijhandel vernietigt het milieu.'' Elders in de zaal springen nog negen mensen uit hun stoel. Drie Denen, een Schot, twee Spanjaarden, drie Engelsen en een Zweed, blijkt later. Acht van hen werken voor kranten, de andere twee zijn tv-journalist en fotograaf.

Ook op het podium worden spandoeken uitgerold. De microfoons staan nog open, zodat het Radio 1-journaal later kan uitzenden wat hier wordt gezegd. Kok, cynisch: ,,Dit is weer goed georganiseerd.'' Van Mierlo, mompelend: ,,Ze hadden wel granaten bij zich kunnen hebben.''

De gillende vrouw wordt weggedragen. Actievoerders en politie rennen tussen de stoelenrijen. In het gedrang raakt Eurcommissaris Van den Broek in de knel. Na ongeveer 10 minuten zijn de demonstranten door de politie de zaal uitgewerkt. Premier Kok begint voor de derde keer, nu met de opmerking dat ongeveer een half uur geleden een akkoord is bereikt.

De Amsterdamse politie zei dat de actievoerders voor de Eurotop volledig waren geaccrediteerd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Een RVD-woordvoerder kon dit niet bevestigen. De dienst verstrekt accreditaties op basis van gegevens van derden. ,,De Amsterdamse politie moet onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de informatie over deze mensen.'' In de loop van de dag zouden de actievoerders vrijkomen.

(NRC Handelsblad / Voorpagina 18 juni 1997)

NRC Webpagina's
18 juni 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997