U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Europese Top in Amsterdam

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese CommissieKritiek rechtbank op arrestaties
Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 18 JUNI. De president van de Amsterdamse rechtbank, R. Gisolf, heeft het openbaar ministerie in de hoofdstad gisteren in een kort geding bekritiseerd wegens de arrestatie zondagavond van 348 vermeende actievoerders. Hij beval de invrijheidstelling van drie van de vier arrestanten die het kort geding hadden aangespannen.

De politie had de mannen aangehouden omdat zij zouden hebben deelgenomen aan ,,een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven'' (artikel 140 van het wetboek van strafrecht). Volgens Gisolf waren er onvoldoende aanwijzingen om deze verdenking te rechtvaardigen. ,,Terwijl ook niet het vooruitzicht bestaat dat op korte termijn meer bewijs zal worden verzameld.'' Hij noemde de arrestaties onrechtmatig.

Gisolf liet in het midden of een deel van de betogers die zich zondagavond in 'krakerscafé' Vrankrijk in de Amsterdamse Spuistraat verzamelden, door hun organisatiegraad en bedoelingen een 'criminele organisatie' vormden, zoals justitie stelt. ,,Dat oordeel is aan de strafrechter.'' Hij benadrukte dat de politie, ook als een criminele organisatie zou hebben bestaan, iemand pas mag arresteren als er voldoende grond is om hem te verdenken van daadwerkelijke deelneming aan de organisatie. ,,We kennen in ons strafrecht gelukkig nog geen groepsaansprakelijkheid.''

Gisolf nam geen beslissing in de zaak van de vierde arrestant, omdat diens identiteit pas vlak voor de zitting bekend werd. Landsadvocate S. Marseille had zich daardoor onvoldoende kunnen voorbereiden op de verdediging, aldus de president. Het overgrote deel van de aangehouden betogers heeft geen papieren bij zich en zwijgt over zijn identiteit.

Het was vanmorgen nog onduidelijk wat de uitspraak van de Amsterdamse rechtbankpresident betekent voor de 227 mensen die nu nog vastzitten. De Amsterdamse hoofdofficier J. Vrakking stelde gisteravond dat zij nog steeds worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie en zich waarschijnlijk voor de rechter zullen moeten verantwoorden. De uitspraak van Gisolf geldt volgens hem niet voor de andere arrestanten. De advocaten zijn het daar niet mee eens. ,,De uitleg van Vrakking deugt niet'', zegt advocaat M. Wijngaarden, ,,Vrakking draait alles om.'' Wijngaarden zei vanmorgen te verwachten dat vrijwel alle verdachten vandaag worden vrijgelaten. Justitie heeft honderd buitenlandse arrestanten gistermiddag het land uitgezet.

(NRC Handelsblad / Binnenland 18 juni 1997)

NRC Webpagina's
18 juni 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997