U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Europese Top in Amsterdam

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese CommissieONDER DE TOP (3)

Juffrouw Gênant huppelt op Erotop-voor-twee
Door onze redacteur MARGRIET OOSTVEEN
Tientallen onofficiële demonstraties vergezellen de Eurotop. Verslag van die wereld Onder de Top. Deel drie: Erotop en homoseksueel Eutopia. 'Seks is plezier en mag geen probleem zijn.'

AMSTERDAM, 16 JUNI. Liefst twintig procent van Heinekens bieromzet in Amsterdam, betoogt de 'Gay Business Organisation', gaat door homoseksuele kelen in homobars. Waarmee - de EMU indachtig - maar gezegd moest zijn dat homoseksuelen een niet te onderschatten economische factor vormen.

Maar er was bijna niemand die het horen wilde. Om het Amsterdamse imago van seks- en drugsstad van commentaar door 'ervaringsdeskundigen' te voorzien, hadden enkele organisaties voor homoseksuelen, de stichting De Rode Draad voor prostituées en het Consultatiebureau voor Drugs gisteren een 'Sex and Drugs Press Conference' belegd in de Warmoesstraat. Er was een buitenlandse journalist aanwezig, maar die kwam namens een Schotse krant die niemand kende. Organisator Mattias Duyves, hoopvol: ,,The Independent heeft een persmap gevraagd. Verder heeft iedereen het laten afweten.'' De stapel 'Euroglider'-condooms die Condomerie Het Gulden Vlies als presentje had meegebracht, bleef onaangeroerd.

Rond dezelfde tijd had veel meer internationale pers zich op de Nieuwmarkt verzameld. Daar zou de op Internet aangekondigde 'Seks Riot Erotop' voor seksuele vrijheid plaatshebben. Tientallen journalisten stortten zich op wat niet meer dan een kunstenaarsduo bleek te zijn: juffrouw 'Gênant', zoals ze zich noemde, huppelde wat rond met twee dildo's op haar hoofd en billen gebonden, haar vriend maakte er een filmpje van. ,,We dachten: we doen gewoon ook wat!'' aldus Gênant. Toen was de Erotop-voor-twee afgelopen.

,,Seks is plezier en mag geen probleem zijn'', had dr. Gert Hekma, hoogleraar homostudies aan de Universiteit van Amsterdam, gezegd in hotel Winston. Met ongeveer hetzelfde motto had de 'Gay and Lesbian Association Amsterdam' (GALA) de persconferentie en de manifestatie 'Eutopia' bij het homomonument op de Prinsengracht belegd.

Het Europese Hof bevestigde onlangs een uitspraak van een Britse rechter die een aantal homoseksuelen had beboet omdat zij - vrijwillig - sadomasochisme hadden bedreven. Mattias Duyves van GALA: ,,Maar er is geen Europese wet waaraan die uitspraak kan worden getoetst. Voor zo'n wet manifesteren we ons vandaag.'' GALA pleit voor een Europese Wet Gelijke Behandeling naar Nederlands voorbeeld. Al discrimineert de Nederlandse wet het adoptie- en familierecht van homoseksuelen nog steeds, zegt hij erbij.

Bij het homomonument zijn lesbiennes in de minderheid tussen tal van minnekozende mannen en de travestiet Coco Cocette, die op de housemuziek van het podium een klompendansje voor de camera's doet. Antoinette Brussen (36) en Jolan van Delft (34) zijn gekomen ,,omdat wij denken dat de Kamer juist vanwege de Eurotop zo afhoudend is over een nieuwe adoptiewet. Nederland wil daarop niet worden aangesproken.'' Brussen en Van Delft willen samen een kind, een donorvader is al gevonden. ,,Maar door de huidige wetgeving stellen we het steeds uit. We durven niet zo goed. Want nu kan de vader ons kind gewoon opeisen.''

,,Mattias Duyves van GALA: ,,In de ontwerpvoorstellen voor Het Verdrag van Amsterdam staat alleen dat aan antidiscriminatiewetgeving moet worden gewérkt. En wat regelt Nederland? Dat er 'God zij met ons' op de zijkant van de euro mag komen te staan.''

Zie ook: Onder de Top 1 en 2.

(NRC Handelsblad / Binnenland 16 juni 1997)

NRC Webpagina's
16 juni 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997