U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Europese Top in Amsterdam

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese CommissieSorgdrager toch niet eens met gebruik artikel 140
Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 12 DEC. Minister Sorgdrager van Justitie vindt het ,,achteraf gezien'' onjuist dat artikel 140 van het Wetboek van Strafrecht is ingezet bij massale arrestaties tijdens de Eurotop in Amsterdam. Dit heeft zij gisteren in de Tweede Kamer gezegd tijdens een algemeen overleg. In de Kamer bestond veel kritiek op de inzet van dit artikel.

Aanvankelijk deelde Sorgdrager de conclusie van het college van procureurs-generaal dat de beslissing van het openbaar ministerie van Amsterdam om de politie op basis van artikel 140 op te laten treden juist was. Het artikel stelt deelname aan een criminele organisatie strafbaar. De politie pakte tijdens de Eurotop meer dan 350 demonstranten op bij het krakersbolwerk Vrankrijk op grond van deze verdenking. Volgens de lokale driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef) is mede daardoor de top ordelijk verlopen.

Sorgdrager liet gisteren weten dat ,,de aanhoudingen op zich niet onrechtmatig zijn geweest'', maar ,,gezien de gecompliceerde situatie voor de bewijsvoering bij grootschalige incidenten, kan het artikel in dit soort situaties maar beter niet meer worden gebruikt''.

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie Vrakking blijft bij zijn eerder verkondigde standpunt dat hij in dezelfde situatie, met de informatie die hij op dat moment had, hetzelfde zou doen. Volgens een woordvoerder van Vrakking voelt justitie in Amsterdam zich nog steeds gesteund door Sorgdrager. ,,Ze zegt ook dat de aanhoudingen niet onrechtmatig zijn geweest. De minister staat achter ons.'' Volgens de woordvoerder houdt de driehoek een eigen verantwoordelijkheid voor het optreden. Burgemeester Patijn was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

De vier grote fracties aangevuld met GroenLinks en de SP, hebben zware kritiek geuit op het feit dat het OM uiteindelijk niemand op grond van artikel 140 heeft vervolgd. Daardoor is volgens de fracties jurisprudentie uitgebleven over de toelaatbaarheid van artikel 140 in dit soort gevallen en is de indruk gewekt dat het is misbruikt om mensen in preventieve hechtenis te nemen. De fracties zijn wel ingenomen met de erkenning van Sorgdrager dat het artikel niet meer gebruikt mag worden in soortgelijke gevallen.

Het Autonoom Centrum in Amsterdam, dat de belangen van een groot aantal arrestanten behartigt, dient volgende week bij de Nationale Ombudsman een klacht in over de arrestaties tijdens de Eurotop.

(NRC Handelsblad / Binnenland 12 december 1997)

NRC Webpagina's
12 december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997