U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Europese Top in Amsterdam

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese CommissieEconomen pleiten voor sociaal Europa
Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 JUNI. De economische en monetaire integratie van Europa leunt te zwaar op bezuinigingen door nationale overheden, zonder oog voor de sociale problemen die dit beleid met zich meebrengt. Dat betuigen ruim driehonderd Europese economen in een open brief aan de Europese regeringsleiders, die volgende week in Amsterdam bijeenkomen.

In de brief, die deze week in verschillende kranten in Europa verschijnt en ook via Internet te lezen is, roepen de 331 economen op tot een heroverweging van de Europese muntunie. De actie is een initiatief van drie Nederlandse economen, Geert Reuten, Kees Vendruik en Robert Went. De deelnemers zijn afkomstig uit alle lidstaten, met uitzondering van Luxemburg.

De economen keren zich niet tegen het idee van de Economische en Monetaire Unie (EMU), maar ze zijn van mening dat de integratie op dit moment verkeerd wordt aangepakt doordat er teveel accent wordt gelegd op budgetbeheersing in de lidstaten. ,,Een Europese munt kan grote voordelen hebben en zou kunnen helpen de weg te vinden naar volledige werkgelegenheid met volwaardige banen en sociale zekerheid'', schrijven de economen in hun brief. ,,Deze EMU vormt echter niet het startpunt voor een moderne Europese welvaartsstaat, maar institutionaliseert daarentegen de ontmanteling van de publieke sector in de lidstaten en reduceert de ruimte voor actief sociaal en fiscaal beleid.''

In hun open brief leggen de economen de nadruk op de sociale nadelen van het Europese eenwordingsproces. ,,De fiscale gevechten tussen lidstaten worden steeds heviger en de consequenties hiervan zijn nu al merkbaar in de vorm van steeds grotere inkomensverschillen, afgedwongen privatiseringen en sociale kaalslag.''

Ook de Nederlandse bisschoppen hebben kritiek op het zware economische accent in het Europese éénwordingsproces. Aan de mens wordt te weinig aandacht besteed.

(NRC Handelsblad / Economie 12 juni 1997)

NRC Webpagina's
14 juni 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997