U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    EUROTOP  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Europese Top in Amsterdam

S c h a k e l s


Eurotop
Amsterdam
Nederland EU-voorzitter
Euro
Europese Beweging
Europees Parlement
Europese CommissiePatijn verbiedt demonstraties tijdens EU-top
Door onze Amsterdamse redactie
Burgemeester Patijn heeft vanmiddag voor een deel van Amsterdam een noodverordening afgekondigd. De maatregel komt bovenop het pakket dat eerder bekend werd. Een overzicht.

AMSTERDAM, 12 JUNI. Voor negen gebieden in de Amsterdamse binnenstad geldt vanaf zaterdag 00.00 uur een demonstratieverbod. Ook geldt er een legitimatieplicht en is het er verboden voorwerpen, zoals fietsen, te plaatsen of te laten staan.

Dit staat in de noodverordening van de gemeente Amsterdam die burgemeester Patijn vanmiddag heeft afgekondigd in verband met de topconferentie van de Europese regeringsleiders die maandag en dinsdag in het gebouw van de Nederlandsche Bank wordt gehouden. De verordening wordt zaterdag om 00.00 uur van kracht en geldt tot nader orde geldt. Voor het gebied rond Bank geldt de noodverordening al vanaf vrijdag 13 juni, 12.00 uur.

Patijn besloot tot de noodverordening om de veiligheid van de staatshoofden, regeringsleiders en ministers maximaal te garanderen, zo blijkt uit de vanmiddag gepubliceerde verordening. Bovendien ,,bestaat de ernstige vrees voor ernstige wanordelijkheden en verstoring van de openbare orde in verband met aangekondigde grootschalige demonstraties door diverse groeperingen uit Europa.''

De noodverordering heeft behalve op de omgeving van de Nederlandsche Bank ook betrekking op het gebied rond theater Carré, Amstelhotel, Nieuwe Kerk en Paleis op de Dam, Rijksmuseum en de hotels De L'Europe, The Grand, Okura en Hilton. Voorts geldt deze voor de omgeving van de Heinekenbrouwerij en van de ambtswoning van Patijn alsmede voor de verderopgelegen 'Gouden Bocht' in de Herengracht.

De noodverordening komt bovenop het pakket maatregelen dat de gemeente al eerder trof in verband met de komende EU-top. Over die ingrepen in de stad zijn de inwoners in een serie bijeenkomsten uitvoerig geïnformeerd.

Zo komt rondom de Nederlandsche Bank een hek op twee meter van de woningen. Alleen voor hen die met de EU-top van doen hebben is het gebied binnen dit hek toegankelijk. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar voor bewoners, bezoekers en dienstdoend personeel. Autoverkeer is evenwel niet toegestaan. Dat geldt ook voor parkeren. Vanaf morgen 19.00 uur tot donderdag 19 juni, 20.00 uur zijn de Stadhouderskade tussen het Rhijnspoorplein en de Ferdinand Bolstraat, de Weteringschans tussen de Sarphatistraat en het Weteringcircuit en de Sarphatistraat tussen het Weesperplein en de Weteringschans afgesloten voor het verkeer.

Voor het gebied rond hotel The Grand aan de Oude Zijdsvoorburgwal gelden de veiligheidsmaatregelen van zaterdag 12.00 uur tot dinsdag 24.00 uur. Gedurende deze periode is het hotel alleen toegankelijk voor de Franse en Engelse delegatieleden, hulpverleners en personeelsleden. Het gebied dat direct aan The Grand grenst wordt afgezet maar is wel te voet toegankelijk na legitimatie en controle van de bagage. In een iets groter gebied eromheen kan passanten om een legitimatie worden gevraagd. Autoverkeer is toegestaan.

De maatregelen voor het gebied rond hotel l'Europe gelden van zaterdag 12.00 uur tot dinsdag 24.00 uur.

Het Amstelhotel biedt onderdak aan de Duitse bondskanselier Kohl en aan de Spaanse minister-president Aznar. Het gebied rondom dit hotel is vanaf zaterdag 12.00 uur niet toegankelijk voor autoverkeer en bewoners moeten zich kunnen legitimeren.

Voor het gebied rond hotel Okura gelden van zaterdag 00.00 uur tot dinsdag 24.00 uur speciale verkeersmaatregelen: het blijft toegankelijk voor automobilisten, fietsers en voetgangers maar stoppen, parkeren, laden en lossen mag niet. Om het gebied dat dat direct aan het hotel grenst, worden hekken geplaatst. Dit gebied wordt autovrij gemaakt. Alleen op vertoon van een legitimatie kan het worden betreden.

In de omgeving van het Hilton hotel gelden de veiligheidsmaatregelen van zaterdag 06.00 uur tot woensdag 20.00 uur.

Zondag om 07.00 uur gaan de speciale maatregelen in voor het gebied rondom de Dam. Zij worden maandag om 17.00 uur opgeheven. Het Koninklijk Paleis wordt met hekken afgezet. Binnen de veiligheidszones mag wel gereden worden maar is parkeren verboden. De Kalverstraat en de Nieuwendijk blijven open voor het winkelend publiek.

In de binnenstad vervallen vanaf morgen tot na de top vijfduizend parkeerplaatsen. Bewoners en bedrijven met een parkeervergunning kunnen vrijelijk elders in de stad parkeren. Ze kunnen hun auto ook kwijt in het Transferium van de Arena en vervolgens gratis per openbaar vervoer naar hun bestemming reizen.

(NRC Handelsblad / Binnenland 12 juni 1997)

NRC Webpagina's
14 juni 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1997