Zaterdag 13 mei
Melding van brand bij S.E. Fireworks aan de Tollenstraat, vlakbij de Grolsch Bierbrouwerij in Enschede.
Een aantal explosies, waaronder een uiterst zware. De vuurwerkopslagplaats vliegt in de lucht en de enorme druk verwoest honderden huizen in de omgeving en is tot ver in de omgeving voelbaar.
Politie zet de buurt af. Vrees voor vele doden en gewonden en oor het exploderen van de in brand staande Grosch-brouwerij.
Burgemeester Mans verklaart het getroffen stadsdeel tot rampgebied. Hij roept de hulp in van politie, ambulancediensten en brandweerkorpsen uit de gehele regio. Ook die van Rheine (Duitsland).
Mans zegt dat waarschijnlijk twintig mensen zijn omgekomen. Vliegbasis Twenthe is opengesteld voor traumahelikopters. In de Diekmanhal worden mensen opgevangen die dakloos zijn geraakt.
Mans stelt noodverordening in, onder meer om plundering te voorkomen. Er komt een nieuw informatienummer 0800-1100, dat de eerste 24 uur 9.000 keer wordt gebeld.
Hulpverleners trekken rampgebied in op zoek naar slachtoffers. Ruim 800 mensen brengen de nacht door in de Pathmoshal en Diekmanhal.
Zondag 14 mei
Voor geheel Enschede geldt een noodverordening om ramptoerisme tegen te bestrijden.
Koningin Beatrix bezoekt samen met premier Kok het rampgebied.
Premier Kok kondigt op persconferentie een groot onderzoek aan naar de oorzaak. Verbond van Verzekeraars stelt telefoonnummer open voor gedupeerden.
Dodental loopt op naar 14. Aantal gewonden stijgt tot 562. Er zijn zeker 400 vermisten.
Identificatieteam meldt 15 doden te hebben geborgen. 58 gewonden in ziekenhuizen.
Maandag 15 mei
Dodental loopt op naar 16. Aantal gewonden is opgelopen tot 601. 39 personen liggen nog in het ziekenhuis van wie 6 op de intensive care en er zijn nog circa 200 vermisten.