U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Nieuw bewijs vuurwerkramp

Door onze correspondent
ENSCHEDE, 26 MAART. De 33- jarige Enschedeër De V. die verdacht wordt van brandstichting bij S.E. Fireworks, heeft op 1 januari 2000 aangekondigd dat het bedrijf zou ontploffen.

"De mensheid heeft daar één grote bom gemaakt en die gaat binnenkort de lucht in", heeft hij gezegd tegen een 19- jarige plaatsgenoot. Deze verklaring, door de Enschedese advocaat R. Speijdel schriftelijk vastgelegd, is overhandigd aan het rechercheteam dat de brand onderzoekt. De man komt nu pas met de verklaring naar buiten, omdat hij angst had voor De V. Tegenover de politie heeft hij eerder verklaard De V. niet te kennen.

De V. is eind januari aangehouden, omdat uit onderzoek bleek dat er vlak voor de ontploffingen met zijn mobiele telefoon vanuit het rampgebied is gebeld. Zelf verklaart De V. bij een recreatieplas buiten de stad geweest te zijn. Een medegedetineerde in het Almelose Huis van Bewaring beweert dat De V. de brandstichting tegenover hem heeft bekend.

Volgens de nieuwe belastende verklaring van de 19-jarige Enschedeër heeft De V. ook een serie brandstichtingen in auto's op zijn geweten. In 1999 zijn in Enschede verscheidene auto's uitgebrand zonder dat een dader kon worden aangehouden. Volgens de 19-jarige heeft De V. in de herfst van dat jaar tegenover hem bekend de brandstichtingen op zijn geweten te hebben. Ook een 31-jarige Enschedeër zegt dat De V. tegenover hem de indruk heeft gewekt, dat hij de autobranden en de brand bij S.E. Fireworks heeft gesticht. Advocaat Speijdel heeft ook deze verklaring op schrift gesteld.

NRC Webpagina's
26 maart 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad