U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Enschede volgt 'Oosting' met een half oog op televisie


Enschede zag er vanmorgen een beetje anders uit dan anders. Toch geloven weinig burgers dat er na de ramp iets zal veranderen in het bestuur van hun stad.

Door Marc Veldman

ENSCHEDE, 28 FEBR. Het stadhuis van Enschede is grotendeels afgesloten, waardoor de argeloze bezoeker die zijn paspoort komt vernieuwen bij de afdeling Burgerzaken meteen wordt omringd door bewakers.

Winkeliers laten hun zaak voor wat die is en lopen regelmatig naar achteren om via een televisiescherm de presentatie van het rapport- Oosting te volgen. De buitenlandse pers is neergestreken op het Rijksmuseum, waar hetzelfde rapport wordt gepresenteerd.

Enschede oogde vanmorgen een beetje anders dan anders. Vlakbij, op de hoek van de Raiffeisenstraat en de Deurningerstraat, aan de rand van het rampgebied liggen verse bloemen bij het monument voor de slachtoffers en branden enkele kaarsjes. Op de schutting prijken nog steeds vragen als 'Waarom?'"Ik zie steeds kleine stukjes van de persconferentie, maar wat ik daar gezien heb, maakt mijn wantrouwen alleen maar groter", zegt de Enschedese ondernemer Van Weerssel. Op het 'waarom?' kwam weer geen antwoord. Zijn muziekzaak aan de Oldenzaalsestraat liep op 13 mei grote schade op. In de tijd na de ramp heeft hij het vertrouwen in politiek en overheid verloren, niet omdat de schadevergoeding niet deugde, maar omdat hij als burger nog steeds dezelfde politici over het televisiescherm ziet paraderen als voor de ramp. Ook de Commissie- Oosting kan dit vertrouwen niet bij hem terugwinnen. "Ze hebben een heel duur rapport geschreven, maar wat staat daar in? Helemaal niets. De bestuurders wordt uiteindelijk toch weer de hand boven het hoofd gehouden. In het verleden ging ik hier altijd stemmen, maar ik denk dat ik straks het stemlokaal maar oversla."

Ook Martin Bosch, uitbater van Café De Stoep dat op 13 mei bijna volledig verwoest werd, volgt met een half oog de berichtgeving. "Ik ben eigenlijk meer bezig met een verbouwing. Van wat ik zo hoor, is mij één ding wel duidelijk: er zijn gewoon fouten gemaakt. Heel grove fouten, en de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten gewoon verdwijnen. Dat kan niet anders."

Over wie er nu verantwoordelijk zijn, is Enschede duidelijk. In een enquête die de Twentsche Courant Tubantia vanmorgen plaatste op het internet wijst ruim tachtig procent van de bezoekers de gemeente en rijksoverheid als hoofdschuldigen aan, niet de ondernemers van S.E. Fireworks.

De Enschedeërs die ondertussen aan het winkelen zijn in de binnenstad lijken zich weinig van het rapport aan te trekken. Voor de deuren van een Douwe Egberts-winkel verdringt zich een grote groep mensen om de gespaarde zegeltjes in te leveren, want ook dat moet op een dag als vandaag gewoon gebeuren.

NRC Webpagina's
28 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad