U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Conclusie rapport Oosting

Meeste vuurwerk Enschede te zwaar

Door een onzer redacteuren
ENSCHEDE, 28 FEBR. Negentig procent van het vuurwerk dat bij vuurwerkfabriek S.E. Fireworks lag, was zwaarder dan volgens de vergunning was toegestaan. Dit concludeert de commissie-Oosting in haar vandaag gepresenteerde eindrapport.

Volgens de commissie was het bij Fireworks opgeslagen vuurwerk de oorzaak van de ongekend heftige explosie die op 13 mei vorig jaar het grootste deel van de Enschedese wijk Roombeek-West wegvaagde. De ramp kostte het leven aan 22 mensen.

Zonder één partij als schuldige aan te willen wijzen legt de commissie-Oosting een zware verantwoordelijkheid bij S.E. Fireworks. Als de directeuren van dit bedrijf zich aan de vergunningen voor de opslag van consumentenvuurwerk hadden gehouden, was de ramp niet gebeurd. "De samenleving mag van een ondernemer verwachten en verlangen dat deze zijn eigen verantwoordelijkheid onderkent en waarmaakt", aldus de commissie in het rapport.

De commissie houdt niet alleen S.E. Fireworks verantwoordelijk, ook de gemeentelijke- en de rijksoverheid krijgen forse verwijten. De commissie zegt echter nadrukkelijk dat zij "het niet tot haar taak rekent om uitspraken te doen in termen van schuld".

Voor de commissie is uit een reconstructie afdoende gebleken dat de enorme explosies bij de vuurwerkfabriek werden veroorzaakt door het opgeslagen vuurwerk dat van een zwaardere klasse was dan in de vergunning stond vermeld. Bovendien lag er ruim 40.000 kilo meer opgeslagen dan was toegestaan. "De kracht van de explosies, hoe verbijsterend ook is te verklaren uit wat er opgeslagen lag", aldus voorzitter Oosting.

In het rapport wordt uitgebreid ingegaan op de verantwoordelijkheden van alle partijen. De commissie wil niet alleen geen schuldige aanwijzen omdat uiteindelijk de rechter moet oordelen, ook wordt in het rapport meegedeeld dat de commissie niet het zwaartepunt van de verantwoordelijkheden bij een van de partijen wilde leggen.

Volgens Oosting was de veiligheid bij de overheid niet in goede handen. Op dit punt is "een culturele revolutie nodig", vindt hij. Zowel de gemeente Enschede als het milieubureau van het ministerie van Defensie dat de opslag moest beoordelen, is hier tekortgeschoten, stelt Oosting vast.

Over de explosie bij S.E. Fireworks zijn in de afgelopen maanden al diverse rapportages gepubliceerd. Er verscheen onder meer een feitenrelaas en acht rijksinspecties schreven een rapport over het functioneren van de hulpdiensten zoals de brandweer na de vuurwerkramp.Oosting

NRC Webpagina's
28 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad