U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

'Minister Pronk houdt iedereen in onzekerheid'


Dat in Enschede huizen dichtbij vuurwerkopslag worden gebouwd is niet de schuld van de gemeente maar van minister Pronk, zegt wethouder Koopmans.

Door onze correspondent MARTIN STEENBEEKE

ENSCHEDE, 27 JAN. Voor de tweede keer binnen korte tijd voelt de gemeente Enschede zich 'kop van jut'. Twee weken geleden waren het de rijksinspectierapporten over de vuurwerkramp van 13 mei vorig jaar, nu plaatst de bouw van woningen nabij een vuurwerkopslagplaats Enschede in het beklaagdenbankje. Ten onrechte, zo stelt de verantwoordelijk wethouder E. Koopmans van Enschede, het is minister Pronk (VROM) die verzaakt.

Wat verwijt u de minister?

"Sinds Culemborg heeft hij geen sodemieter gedaan. Het is misschien hard gesteld, maar het is wel zo. Direct na de ramp bij S.E. Fireworks hebben wij hem gewezen op de gebrekkige regelgeving rond de opslag van vuurwerk. Hij heeft ons persoonlijk toegezegd het snel voor mekaar te maken, maar er zijn nog steeds geen wettelijke regels. En nu krijgen wij het probleem onder de neus gewreven."

Volgens het ministerie ligt de regelgeving op schema en kunnen de richtlijnen begin 2002 wet zijn.

"2002? Dat kan echt niet. Wat moet ik in de tussentijd tegen alle verontruste bewoners zeggen. En hoe kan ik een jaar lang alle bouwprojecten tegen houden. Dit is echt het 'systeem-Pronk'. Iedereen in onzekerheid houden."

U had weliswaar wettelijk geen basis om de bouw tegen te houden, maar u had toch de projectontwikkelaar kunnen vragen vrijwillig de bouw op te schorten, in afwachting van de regelgeving. U heeft elkaar als gemeente en projectontwikkelaar toch vaker nodig?

"Gebruik uw nuchtere verstand. Welke ondernemer zadelt zichzelf nu vrijwillig op met een gigantische kostenpost?"

Dan moet u het vuurwerkbedrijf Haarman maar verplaatsen.

"Dat kan niet. Binnen Enschede is er geen locatie beschikbaar waar geen woningen in de directe nabijheid staan. Haarman kan wel zijn bedrijf sluiten. Dan is het probleem ook opgelost."

Welke ondernemer met nuchter verstand besluit vrijwillig een goed lopend bedrijf te sluiten?

"Haarman heeft toch ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Hij schuift alles op het bordje van de gemeente en wast zijn handen in onschuld."

De gemeente Enschede zit al sinds de ramp bij S.E. Fireworks met het vuurwerkbedrijf van Haarman in z'n maag. Direct na de vuurwerkramp eisten bewoners van een naastgelegen woonwagenkamp al verplaatsing van het bedrijf. Zij voelden zich na de ontploffing bij S.E. Fireworks niet meer veilig. De gemeente weigerde daarna Haarman een vergunning om de opslagcapaciteit uit te breiden van 150.000 naar 500.000 kilo vuurwerk. Ook werd er een sprinklerinstallatie afgekeurd zodat een opslagloods niet meer gebruikt kon worden. In oktober werd bij een inval in het bedrijf 12.000 kilo vuurwerk in beslag genomen omdat het van een zwaardere klasse was dan de etikettering aangaf. Haarman vocht dit besluit tevergeefs aan bij de Raad van State.

In het tv-programma Netwerk verklaarde de vuurwerkhandelaar gisteravond de nieuwbouw moreel niet toelaatbaar te vinden. "Bij S.E. Fireworks kwamen brokstukken op een afstand van 800 meter terecht. Dan moet je nu niet op 600 meter bouwen." In september betitelde Haarman de landelijk richtlijn van VROM als 'van de gekke'. "Wat het ministerie wil kan helemaal niet", verklaarde hij. Haarman was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

NRC Webpagina's
27 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad