U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Milieubureau van Defensie faalde

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 JAN. Het bureau van het ministerie van Defensie dat onder meer milieuvergunningen voor vuurwerkbedrijven beoordeelt, heeft de laatste jaren "aanvragen vrijwel altijd kritiekloos goedgekeurd". Belangrijke tekortkomingen werden daarbij over het hoofd gezien.

Dit staat in een onafhankelijk onderzoek dat de afgelopen maanden in opdracht van minister De Grave (Defensie) is verricht naar de werkwijze van het zogeheten Bureau Adviseur Milieuvergunningen (AMV) van Defensie. De Grave gaf het rapport gisteren samen met twee andere evaluaties van de AMV vrij.

De gebrekkige manier waarop het bureau zijn werk uitoefende had volgens de onderzoekers mede te maken met de geringe personele bezetting. In het kader van bezuinigingen op Defensie werd de staf gehalveerd tot drie mensen. Van dat drietal was één persoon in 1998 bovendien langere tijd afwezig.

De overblijvende medewerkers van het bureau wezen er zelf herhaaldelijk op dat de kwaliteit van hun werk terugliep als gevolg van de inkrimping, maar toen niemand reageerde staakten ze hun waarschuwingen. Na de vuurwerkramp in Enschede van vorig jaar besloot De Grave overigens weer twee nieuwe adviseurs en een extra administratieve kracht aan te trekken voor het bureau. De minister wil ook de werkwijze van de AMV aanscherpen.

NRC Webpagina's
16 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad