U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Ambtenaren en bestuurders moeten getuigen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 11 OKT. Ambtenaren en bestuurders moeten als getuigen onder ede verklaringen afleggen over hun verantwoordelijkheid voor de vuurwerkramp in Enschede. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. Volgende maand worden de eerste drie getuigen in deze civiele zaak gehoord.

Drie slachtoffers van de vuurwerkramp verzochten de rechtbank om vertegenwoordigers van de verantwoordelijke overheden - het rijk, de provincie Overijssel en de gemeente Enschede - op te roepen als getuige in de rechtszaak die zij aanspannen. Zij hopen daarbij de aansprakelijkheid van de overheid voor de vuurwerkramp vast te stellen. Op 13 mei ontplofte het vuurwerkbedrijf SE Fireworks in Enschede. Daarbij kwamen 21 mensen om, raakten er een kleine duizend gewond en werd een complete woonwijk verwoest. De materiële schade wordt geschat op een miljard gulden.

Letselschade-advocaten M. de Witte en J. Beer hebben namens enkele tientallen slachtoffers hun pijlen gericht op de overheid en niet op de directeuren van SE Fireworks, die voor justitie als hoofdverdachten gelden in het strafrechtelijk onderzoek. Dat is een kwestie van rekenen: SE Fireworks had een WA-verzekering van 2 miljoen gulden, een fractie van de aangerichte schade, terwijl de overheid eindeloos kan uitbetalen. Voor de Haagse rechtbank hadden de raadslieden van rijk, provincie en gemeente op 27 september al betoogd dat hun cliënten bereid zijn mee te werken. Zij wilden echter pas getuigen nadat de commissie-Oosting haar rapport heeft voltooid. De commissie-Oosting leidt een onafhankelijk onderzoek naar alle aspecten van de ramp. Voor de rechtbank hadden de raadslieden aangevoerd dat de commissie-Oosting deels dezelfde personen hoort als die de slachtoffers zouden willen dagen. Dat zou een apart getuigenverhoor "wellicht overbodig" maken, meenden de raadslieden.

De Haagse rechter oordeelde vandaag dat er een verschil is tussen de verhoren voor de commissie-Oosting en die voor de civiele rechter. De commissie-Oosting verhoort achter gesloten deuren, de getuigen staan er niet onder ede en de advocaten van de slachtoffers kunnen geen vragen stellen.

Ook zag de rechter geen reden om te wachten tot de commissie-Oosting haar onderzoek heeft afgerond. De getuigen worden over zes weken na deze uitspraak opgeroepen. Dat is eerder dan de commissie-Oosting haar rapport zal hebben afgerond, verwacht een woordvoerder van de commissie.

De Haagse rechtbank bepaalde vandaag dat in eerste instantie tien getuigen mogen worden gehoord. Wie dat zullen zijn, kon letselschade- avocaat Witte nog niet met zekerheid zeggen. Op zijn lijstje komen onder meer minister Pronk (VROM), loco-burgemeester Helder van Enschede en brandweercommandant Groos voor.

NRC Webpagina's
11 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad