U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

TNO: vuurwerk vaak zwaarder dan etiket meldt

Door onze correspondent
ENSCHEDE, 30 AUG. Evenementenvuurwerk in Nederland is vaak zwaarder dan de etikettering op de verpakking aangeeft. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zo blijkt volgens onderzoeksinstituut TNO uit een inspectie van vuurwerkbedrijf Haarman in Enschede.

Als gevolg van onjuiste etiketten kunnen volgens TNO bij een calamiteit in Nederlandse vuurwerk- opslagplaatsen "zich explosie-effecten voordoen die heftiger zijn dan voorzien en waarvoor onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn". De gemeente Enschede noemt de conclusies van TNO "verontrustend". In een brief aan het ministerie van VROM werd gevraagd nader onderzoek in te stellen naar de etikettering van evenementenvuurwerk. VROM zegde daarop toe binnen twee weken een dergelijk onderzoek te beginnen.

Het onderzoek bij Haarman werd verricht op verzoek van de gemeente. De stad werd op 13 mei getroffen door een zware explosie bij vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks. Daarbij vielen 21 doden en werd een complete wijk met honderden woningen verwoest. TNO concludeert dat moet worden getwijfeld aan de juistheid van de zwaarte-aanduidingen van het vuurwerk op de transportverpakking. "Herclassificatie van die artikelen kan hierover duidelijkheid geven. Omdat verwacht wordt dat deze problematiek landelijk geldt, is een rol voor de rijksoverheid weggelegd om hierin duidelijkheid te geven."

De advocaat van een van de twee directeuren van S.E. Fireworks liet eerder al weten dat de etiketten in China op de verpakking worden geplakt, en slechts betrekking hebben op het transport. Volgens de advocaat zou opgeslagen vuurwerk anders (krachtiger) kunnen reageren dan vuurwerk dat vervoerd wordt.

Het onderzoek van TNO wees uit dat er bij Haarman meer en zwaarder vuurwerk was opgeslagen dan volgens de vergunning is toegestaan. Ook werd er ter plaatse vuurwerk samengesteld, iets waarvoor het bedrijf geen vergunning had. Haarman werd gesommeerd de zaak in orde te brengen.

NRC Webpagina's
30 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad