U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Zwarthandel droeg mogelijk bij aan ramp


Acht (ex-)werknemers van Fireworks zijn gearresteerd op verdenking van illegale handel in vuurwerk. Mogelijk is er verband tussen de zwarthandel en de ramp in Enschede.

Door onze redacteur BAS BLOKKER

AMSTERDAM, 14 JULI. Het openbaar ministerie in Almelo moet wel erg zeker zijn geweest van zijn zaak. Zowel de persofficier als de vervangend persofficier van justitie zijn deze week met vakantie gegaan. Als de rechtbank vandaag had besloten de twee directeuren van het Enschedese rampbedrijf SE Fireworks vrij te laten, hadden ze wel wat uit te leggen in Almelo.

Veertien dagen geleden vroeg de rechtbank het openbaar ministerie om inzage in het strafdossier. Dat hebben ze in Almelo geweten. Het openbaar ministerie heeft ruim zesduizend pagina's aanvullend dossier gestuurd. De advocaten van Fireworks-directeuren R. Bakker en W. Pater kregen een apart dossier. G. Meijers, raadsman van Pater, kon er niks nieuws in vinden. Maar volgens persrechter H. Inden heeft de raadkamer nadrukkelijk een toegevoegde verdenking in zijn besluit laten meewegen: illegale handel in vuurwerk.

In de afgelopen twee weken zijn acht (ex-)werknemers en oproepkrachten van SE Fireworks gearresteerd. Zij worden allen verdacht van illegale handel in vuurwerk. Het gaat dan zowel om de verkoop van zeer explosief evenementenvuurwerk aan particulieren (wat altijd verboden is), als om de illegale verkoop van consumentenvuurwerk (wat alleen mag op de laatste drie dagen van het jaar en dan in speciale winkels).

Het lijkt erop dat het onderzoek naar de oorzaak van de ramp nu een omweg neemt via de zwarthandel bij SE Fireworks. Dat die er is geweest, staat wel vast. Vijf verdachten hebben inmiddels bekend en zijn naar huis gestuurd. Bronnen die bij het onderzoek zijn betrokken, zeggen dat de directeuren ervan op de hoogte waren. "Er werd heel veel zwart omgezet bij Fireworks. Daar hebben ze erg veel geld mee verdiend."

Ook in de branche zelf kijkt men van zwarte handel niet op. "Als ze nu mensen beginnen te arresteren voor illegale verkoop, zijn ze nog wel even bezig", zegt een vuurwerkhandelaar. Verkoop aan consumenten is volgens hem dé manier om in het vuurwerk snel rijk te worden.

De illegale handel zou een mooie verklaring kunnen bieden voor het ontstaan van de eerste brand, zaterdagmiddag ergens tussen kwart voor drie en drie uur. De politie heeft verschillende verklaringen van omwonenden, die hebben gezien dat er 's middags vuurpijlen de lucht ingingen, vanaf de binnenplaats van SE Fireworks. Zo heeft autoverkoper M. Kamman tegenover deze krant gezegd dat het "drie of vier vuurwerkboeketten" waren. "Ze werden gecontroleerd afgestoken en gingen recht omhoog."

Als daar op zaterdagmiddag mensen 'gecontroleerd' vuurwerk afsteken en de afwezigheid van beide directeuren is formeel door het openbaar ministerie bevestigd, wie kan of kunnen het dan anders zijn dan een of meerdere werknemers die daar een illegaal handeltje drijft of drijven? De politie heeft ten minste een van de 'nieuwste' verdachten gevraagd naar zijn alibi voor de bewuste zaterdagmiddag. In dit verband is de verklaring interessant van een andere werknemer, die tegenover de politie heeft gezegd dat hij 's ochtends op het terrein was om een hogedrukspuit te lenen voor in zijn tuin. En die ook tegenover de politie heeft verklaard dat hij, vóór het uitbreken van de brand, naar directeur Bakker is gereden om te vertellen dat hij op het terrein is geweest en bij die gelegenheid een zwerver had gezien die over de muur van een belendend bedrijf probeerde te klimmen.

Het zal zeker tot oktober duren, verwacht het onderzoeksteam, voor de zaak-Fireworks rond is.

NRC Webpagina's
14 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad