U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

'Geringe interesse in club voor Enschede'

Door onze correspondent
ENSCHEDE, 13 JUNI. De belangstelling voor Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp in Enschede valt tegen, zo vindt de oprichter ervan. Tot nu hebben niet meer dan 150 mensen zich als lid gemeld.

De belangenvereniging, die morgen officieel wordt opgericht, is een initiatief van bewoner H. van Tol, die daarmee getroffenen van de vuurwerkramp op 13 mei hulp wil bieden bij het oplossen van hun problemen. Volgens Van Tol staan de slachtoffers en nabestaanden collectief sterker dan wanneer ze individueel hun recht moeten halen bij het uitbetalen van vergoedingen en verzekeringsgelden. Individueel lopen slachtoffers tegen de bureaucratie op, aldus Van Tol.

Hij denkt dat de geringe belangstelling voor zijn Belangenvereniging vooralsnog te wijten is aan de onbekendheid van de vereniging. Uiteindelijk, zo verwacht hij, zal de Belangenvereniging tussen de 750 en 1.000 leden hebben. De vereniging zal zelf deskundigen inschakelen en wil ook gaan samenwerken met het al geopende Advies- en Informatiecentrum, waar getroffenen ook al geholpen kunnen worden. Volgens Van Tol is er te weinig deskundigheid aanwezig in het centrum. "Er wordt gewerkt met uitzendkrachten. Om dit soort problemen op te lossen, heb je professionele hulp nodig." Het centrum zal de komende drie tot vijf jaar dagelijks geopend zijn voor slachtoffers en nabestaanden. Die kunnen daar voor financiële zaken terecht, maar ook voor geestelijke bijstand.

De Belangenvereniging wil een eigen kantoorruimte in wijkcentrum Het Kompas in Enschede-Noord en heeft de gemeente Enschede inmiddels om een financiële bijdrage gevraagd. Van Tol vindt dat de gemeente "welwillend maar nogal traag" is.

NRC Webpagina's
13 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad