U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Links

Aanbevelingen genegeerd

'Pronk wees strenge eisen vuurwerk af'

Door onze correspondent
ENSCHEDE, 24 MEI. Minister Pronk (VROM) heeft er persoonlijk voor gezorgd dat strengere eisen voor de vuurwerkbranche zijn afgewezen. Dat zegt voorzitter G. Blankendaal van de Beoordelingsgroep Erkenning Vuurwerkbedrijf.

Volgens Blankendaal, die zijn uitlatingen gisteravond in Nova deed, zag Pronk geen rol voor de overheid bij controle op het afsteken van professioneel vuurwerk. De beoordelingsgroep werd in 1996 op verzoek van VROM in het leven geroepen om de vuurwerkbranche te reguleren. In april vorig jaar kwam de beoordelingsgroep in een eindrapportage met een serie aanbevelingen voor de branche, waaronder een keurmerk en een sanctieregeling. Verder werd er gevraagd om een nieuw controle-orgaan. Ook wilde de beoordelingsgroep dat er nieuwe eisen gesteld werden aan vuurwerkopslag, deskundigheid en opleiding.

Blankendaal zei gisteren in Nova dat niet te zeggen is of de ramp in Enschede voorkomen had kunnen worden als de aanbevelingen waren opgevolgd, maar hij is er wel van overtuigd dat "we een heel eind verder hadden kunnen zijn dan nu".

Pronk zit in Kenia en is onbereikbaar. Een woordvoerder van VROM beaamt dat Pronk het advies heeft afgewezen. De minister zou van mening zijn dat de sector te veel beleidsvrijheid kreeg als het advies was nagevolgd. Ook andere ministeries stonden afwijzend tegenover de aanbevelingen. PvdA, D66 en GroenLinks willen opheldering van Pronk. De partijen vinden dat de voorstellen snel openbaar moeten worden gemaakt.

De vuurwerkramp heeft voor 600 miljoen gulden aan materiële schade veroorzaakt. Dat heeft het Verbond van Verzekeraars gisteren bekendgemaakt. Ongeveer 200 miljoen gulden daarvan bestaat uit schade aan particuliere huizen, inboedels en voertuigen. De rest betreft schade aan bedrijven en instellingen. Er zijn tot nu toe in totaal 3.500 claims ingediend, het merendeel door particulieren. Het schadebedrag, aldus een woordvoerder van het Verbond, is "een globale schatting".

Het aantal vermisten is teruggelopen naar drie en het Rampen Identificatie Team (RIT) verwacht niet dat die nog worden gevonden. Ze zijn waarschijnlijk opgelost in de hitte. Het RIT staakt vanmiddag zijn zoekactiviteiten.

Zo'n 1.100 bewoners van het rampgebied konden vanmiddag hun huis, of wat daar van over is, bezoeken. Burgemeester Mans heeft daartoe besloten, om de bewoners de kans te geven te kijken of er nog waardevolle spullen kunnen worden opgehaald dan wel om "afscheid te nemen".

De woningcorporaties zullen met bewoners een nieuwbouwplan opstellen.

NRC Webpagina's
24 mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad