U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Links

Internet als eerste met berichtgeving

Het nieuws over de ramp in Enschede ging zaterdag razendsnel de wereld door via radio en televisie, maar vooral via internet.

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 MEI. Redacteur Arie Spruijt van www.twente.nl bracht het nieuws over de ramp in Enschede zaterdagmiddag om kwart voor vier, een kwartier na de explosie van de vuurwerkfabriek, als eerste. ,,De hele stad: één grote gillende sirene'', schrijft hij enkele uren later in de persoonlijke kroniek die hij het hele weekend heeft bijgehouden. ,,Bijna iedere eeuw krijgt Enschede het een keer voor de kiezen'', schrijft hij zaterdag even na middernacht met gevoel voor dramatiek. ,,19de eeuw: brand, 20ste eeuw: brand en in de zojuist begonnen 21ste eeuw opnieuw: brand.'' Door de vele bezoekers raakte de website van Spruijt enkele uren overbelast.

De Twentsche Courant/Tubantia was de eerste krant die zaterdag op zijn website over het nieuws berichtte. Het dagblad verscheen zondag tevens met een extra editie, die in een oplage van 180.000 exemplaren huis-aan-huis in Enschede is verspreid. Radio Oost fungeerde het hele weekend als rampenzender.

De eerste televisiebeelden kwamen uit Duitsland, van de regionale zender WDR. Een verslaggever van TV Oost maakte de opnamen van de explosies die in de loop van zaterdagavond de wereld rond gingen. RTL Nieuws verzorgde zaterdag vanaf negen uur een doorlopende uitzending over de ramp, het NOS Journaal begon daar pas na tien uur mee. Toen besloot de NOS ook pas om de uitzending van het Eurovisie Songfestival te staken en doorlopend verslag te doen van de ramp.

Op internet berichtten de elektronische media het eerst over de explosie. Websites als nu.nl, planet.nl en wol.nl legden Enschede-dossiers aan. Van de traditionele media waren de NOS, de Volkskrant en het Algemeen Dagblad het snelst met berichtgeving op internet. De Twentsche Courant Tubantia plaatste tientallen reacties uit het buitenland op zijn website. ,,Mijn oude buurtje is helemaal ontploft'', schrijft een lezer vanuit Ho Chi Minh-stad in Vietnam. En een verontruste lezer op Aruba: ,,Mijn tante woont in de Maten. Is dat erg dicht in de buurt?''

Ook internationale media als CNN, MSNBC, BBC en ZDF berichtten uitvoerig over de ramp en vertoonden de videobeelden van TV Oost op hun website.

De gemeente Enschede gebruikte zijn website om de actuele stand van zaken weer te geven en perscommuniqués te verspreiden. De gemeente plaatste ook de telefoonnummers op de site waar bewoners van het rampgebied zich kunnen melden en waar familieleden terecht kunnen voor informatie over hun verwanten. De gemeente plaatste de oproepen behalve in het Nederlands ook in het Turks, omdat in de getroffen wijk veel allochtonen wonen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van rampen, heeft de mogelijkheid om informatie via internet te verspreiden niet benut.

S.E. Fireworks, de geëxplodeerde fabriek, had tot vanochtend wervende advertentieteksten en vuurwerkfoto's op zijn website staan, maar heeft die inmiddels verwijderd.

NRC Webpagina's
15 mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad