Tegenspraak

Links

Zweden en Turken helpen Italië met armzalig duel naar kwartfinale

Door een onzer redacteuren
EINDHOVEN, 15 JUNI. Met dank aan de Nederlandse scheidsrechter Dick Jol, die Zweden gisteravond in het duel met Turkije een glaszuivere strafschop onthield, is Italië zonder te spelen als eerste geplaatst voor de kwartfinales van het EK voetbal. Zweden en Turkije bleven in een armzalig duel steken op 0-0, waardoor ook de Belgen in groep B een plaats bij de laatste acht binnen handbereik heeft.

Een gelijkspel tegen de Turken volstaat voor België. Arbiter Jol zal de videobeelden van Zweden-Turkije met gemengde gevoelens bekijken. In de 41ste minuut verzuimde de 44-jarige Hagenaar Zweden een penalty toe te kennen, toen de Zweedse aanvaller Ljungberg vrij voor de Turkse doelman Rüstu door Suat werd gehaakt. Die tackle was ook de Nederlandse grensrechter Pool ontgaan, waardoor Turkije tevens aan een rode kaart ontsnapte. Suat had namelijk al een gele kaart gehad van Jol. Ook in de tweede helft kende Jol enkele, ongelukkige beslissingen.

Zo tolereerde hij een charge van de Zweedse aanvoerder Mjällby op de Engelse Turk Izzet, die geblesseerd het veld moest verlaten. Voor een veel onschuldiger vergrijp kreeg Mjällby later wel een gele kaart. In feite paste Jol zich ongewild keurig aan het erbarmelijke niveau van de wedstrijd aan, want de Nederlandse FIFA-scheidsrechter moet soms het idee hebben gekregen dat hij in het PSV-stadion NEC-De Graafschap floot.

Voor rust probeerde Zweden nog te voetballen en had de Turkse verdediging weinig greep op de Zweedse aanvaller Kennet Andersson. Al in de derde minuut moest de Turkse keeper Rüstu gestrekt naar de hoek om een vrije schop van de aanvaller van Bologna onschadelijk te maken. In de 29ste minuut pareerde Rüstu een schot van Kennet Andersson met de voet. In het tweede bedrijf speelde Zweden net zo zwak als de onherkenbare Turken en was het voor beide elftallen al een probleem de bal over twee schijven te verplaatsen. De 0-0 was daarom een logische uitslag van de zwakste wedstrijd, die tot dusverre op het EK is vertoond.

Buiten het PSV-stadion deden zich gisteravond in de binnenstad van Eindhoven enkele supportersrellen voor. De politie hield zeven relschoppers aan. Het vermoeden bestaat dat Engelse fans, gehuld in Zweedse shirts, bij de ongeregeldheden waren betrokken.