Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Portugal veel te geraffineerd voor Turkije

AMSTERDAM, 24 JUNI  Een vernedering bleef uit, maar Turkije heeft zaterdag wel erg duidelijk begrepen dat het voor de top van Europa tekort komt. Portugal vaagde in de Amsterdam ArenA de ploeg van coach Mustafa Denizli in de tweede helft totaal van de grasmat. Die was er na afloop even slecht aan toe als de Turkse ploeg. Desondanks weigerde Portugal Turkije echt de grond in te boren. Met een nederlaag van 2-0 leek het Turks verzet in cijfers nog heel wat.

In het echt viel dat tegen. Precies één helft hield Turkije de wedstrijd redelijk vol. De Portugezen kregen voor rust weliswaar goede kansen, maar die bleven onbenut. Pas kort voor rust was het raak, via Nuño Gomes. Aan die treffer, op aangeven van Figo, ging al een grove dekkingsfout vooraf. Vlak voor rust kregen de Turken tegen de verhouding in een gouden kans op de 1-1, maar Arif miste de door arbiter Jol toegekende strafschop.

Jol had zaterdag de handen vol aan de wedstrijd. Zowel de Turken als de Portugezen lieten zich het hoofd meermalen op hol brengen. Jol hield het bij één rode kaart voor Alpay, die Couto op het hoofd sloeg. Maar dat slachtoffer had bij het veroorzaken van de penalty hetzelfde lot verdiend. Couto had eerder immers al geel gekregen. ,,Hij had ook rood moeten krijgen'', mopperde verliezend trainer Denizli achteraf. ,,Als Arif dan ook nog de strafschop had benut, hadden we een heel andere tweede helft gekregen.''

Luis Figo, de man die Gomes de bal bij zowel de eerste als de tweede goal keurig op maat aanbood, noemde dat moment bepalend voor de wedstrijd. ,,Het gebeurde enkele seconden voor rust. Als Arif toen had gescoord, waren beide teams heel anders de kleedkamers ingegaan.''

Het gebeurde echter niet, terecht. Turkije stelde simpelweg veel te weinig tegenover het geraffineerde en vaak fraaie Portugese spel. De Portugezen zijn meesters in intimidatie, de Turken even sterk in het verliezen van het hoofd. Alpay ging in op de provocaties van Couto en benadeelde daarmee zijn team.

Dat team leek na rust wel verlamd, zo lamlendig kwam het voor de dag. De tweede treffer van Gomes kwam ongelooflijk simpel tot stand. Figo wandelde twee verdedigers voorbij en had alle tijd om Gomes te bedienen. Die stond ongeveer als enige in het strafschopgebied en kreeg alle medewerking om af te ronden: 2-0.

Mentaal zaten de Turken er volledig doorheen. Portugal had cijfermatig behoorlijk kunnen uithalen, maar de kansen waren niet aan hen besteed. Zo bleef er van het spektakelstuk uit de eerste helft weinig meer over. Sterker nog, de Portugezen konden zich zelfs sparen voor de halve finale van woensdag.

Dan komt pas de echte test in de knock-outfase, want het duel met de Turken leek achteraf nergens op. ,,Frankrijk of Spanje, het maakt me weinig uit'', gaf bondscoach Coelho aan. ,,Alhoewel, ik ben getrouwd met een Française, dus doe maar Frankrijk-Portugal.''

Portugal had tegen Turkije eigenlijk alleen te lijden onder de gele kaarten. Jol deelde in totaal acht keer geel en één keer rood uit. Vijf gele kaarten waren voor Portugezen. ,,Ik hoop niet dat dat ons later dit toernooi nog opbreekt'', zei Coelho.

De trainer prees de instelling van zijn selectie. ,,We hebben geen B-team, zoals wel eens wordt gezegd. We hebben 22 spelers, die allemaal voor hetzelfde doel gaan. We lachen samen, maar zijn mentaal ook voorbereid op tegenslag of stress. Ik kan stellen dat deze groep klaar is om deze vorm nog een week vast te houden.''

Met het bereiken van de halve eindstrijd evenaart Portugal de beste EK-prestatie ooit. In de eerste deelname aan de eindronde, in 1984, boog Portugal in de halve finales voor gastland Frankrijk (3-2). Nu, in het derde EK waaraan Portugal deelneemt, zijn ze weer zo ver. ,,Een historisch moment'', vond Figo. ,,Voor de spelersgroep en het gehele Portugese voetbal.'' (ANP)