Geschiedenis

Tegenspraak

Links

'Thuisvoordeel' brengt Turkije geen geluk

ARNHEM, 11 juni. Het viel mee. Zo groot als gevreesd was de Turkse dreiging zondag niet voor Italië. Beide landen troffen elkaar in het Gelredome in Arnhem voor hun openingsduel in groep B. Italië, de laatste tijd in een neergaande spiraal, won verdiend van Turkije, het land in de lift: 2-1.

Turkije voelde zich in Arnhem haast het derde organiserende land. De Turken hadden 'thuisvoordeel', zo rood kleurde het stadion. Ruim tweederde van de 30.000 beschikbare kaarten was naar Turkse fans gegaan. Eén korte en één lange zijde van het stadion waren Turks grondgebied. De Italiaanse aanhangers moesten zich maar op de twee resterende zijden tussen de Turken voegen. Want op beide plaatsen waren de concurrerende fans niet van elkaar gescheiden door hekken.

De Italiaanse spelers hadden het Turkse fluitconcert bij het betreden van het veld echter zeer goed van zich afgezet. Vanaf het begin was Italië beter en gevaarlijker. Al in de aanvangsfase kwamen de Italianen herhaaldelijk dichtbij doelman Rüstü, die af en toe slechts kon toekijken bij een Italiaanse kans. Inzaghi schoot en kopte naast. Turkije stelde er voor rust niet al te veel tegenover, afgezien van een prachtig schot van Yalcin, dat naast ging.

De Italiaanse bondscoach Dino Zoff had zijn basisteam geformeerd zonder Juventus' sterspeler Alessandro Del Piero. Zoff koos, zoals vantevoren enigszins was voorzien, voor een tweemansvoorhoede van Inzaghi en Totti. Del Piero mocht een kwartier voor tijd pas invallen. Aan de andere kant mocht de Turkse vedette Hakan Sükür van Galatasaray wel starten, maar hij kreeg geen ruimte van de Italiaanse defensie.

Na rust voerde Turkije de druk op, maar veel kansen leverde dat niet op. Italië sloeg zeven minuten in de tweede helft uit een tegenstoot wel toe. Nadat de bal via een Turks been omhoog was gekomen, scoorde Antonio Conte met een prachtige omhaal, 1-0. Zes minuten later had de voorsprong al verdubbeld kunnen zijn. Maar Totti kopte op de lat en Inzaghi werd vervolgens verrast door de terugstuitende bal.

Het bleek een cruciaal moment. Negen minuten na de openingstreffer kwam Turkije vanuit het niets langszij. Okan Buruk kopte raak uit een vrije trap en het stadion 'ontplofte'. De eerste fase in de tweede helft was daarmee vol spektakel. Italië begon direct na de gelijkmaker aan een offensief, dat een goede kans opleverde voor Inzaghi. De spits van Juventus passeerde doelman Rüstü, maar aanvoerder Temizkenoglu haalde de bal van de lijn.

Even later ging de captain in de ogen van de Schotse scheidsrechter Dallas in de fout toen hij in het strafschopgebied Inzaghi te ruw naar de grond duwde. Dallas kende Italië een strafschop toe. Inzaghi benutte de kans zelf, onder een hels gefluit. Het fanatiekste deel van de Turkse aanhang bevond zich achter het doel van Rüstü en smeet voor de penalty kon worden genomen van alles op het veld.

Turkije probeerde uit alle macht Italië nog onder druk te krijgen, maar het grote manco van het team bleek kansen creëren. Een tweede Turkse goal was in alle eerlijkheid ook niet verdiend geweest. Daarvoor was de ploeg simpelweg niet goed genoeg. Een derde treffer van Italië (Di Livio) werd afgekeurd in de slotminuut. (ANP)