Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Sükür dompelt België in rouw

BRUSSEL, 19 JUNI. Hoongelach en spot begeleidden vorige week de transfer van Hakan Sükür van Galatasaray naar Inter Milan. Want wat moest de club van sterren als Ronaldo en Vieri nu met een aanvaller die alleen in de clubcompetitie scoort?

Maandagavond gaf de aanvaller zijn visitekaartje af en dompelde hij België in diepe rouw. Dankzij twee doelpunten van Sükür staan zaterdag niet de Belgen, maar de Turken in de kwartfinale tegen Portugal.

De teleurstelling in het Koning Boudewijnstadion was enorm. Supporters lieten hun tranen de vrije loop en de Belgische spelers zakten na het laatste fluitsignaal naar de grond. Na jaren van voetbalarmoede leken ze eindelijk weer door te dringen tot de laatste acht van Europa. Door de twee treffers van Sükür moeten de Belgen zich troosten met de enorme progressie die het voetbal van de nationale ploeg het laatste jaar onder Waseige heeft doorgemaakt.

Tot voor de komst van de Belgische bondscoach was voetbal een metafoor van het bestaan bij de mede-organisator van EURO 2000. Na een slecht WK voetbal en een reeks dramatische oefenwedstrijden vochten cynisme en wanhoop om voorrang in de Belgische voetbalharten. Leekens zocht wanhopig naar oplossingen, probeerde in twee jaar maar liefst 67 spelers maar kreeg de nationale ploeg maar niet aan het voetballen.

Tot ieders verbazing knapten de Rode Duivels onder Waseige razendsnel op. Na een serie goede oefenwedstrijden was er weer hoop voor het Europees kampioenschap. Na een krappe zege in de openingswedstrijd op Zweden raakten de Belgen besmet met een tot dan toe onbekend virus. De zogenaamde voetbalkoorts werd al getemperd na de kansloze nederlaag tegen de Italianen. De wedstrijd tegen Turkije onderstreepte dat Waseige geen tovernaar is. Hij heeft de beschikking over spelers die bereid zijn hun longen uit het lijf te lopen. De achterhoede en het middenveld blijven met fitnessvoetbal redelijk overeind. Voorin ontbreekt het echter aan brille en killersinstinct.

Na twee duels mocht Nilis in plaats van Strupar voor het eerst in de basis beginnen. De oud-PSV'er werkte hard en was in de vijfde minuut dichtbij een doelpunt. Toch slaagde de aanvaller er niet in af te rekenen met het vooroordeel dat hij zijn beste voetbal alleen in clubcompetities etaleert. België kreeg in de beginfase nog wel enkele kansen. Wilmots en Goor misten en een doelpunt van Mpenza werd in de 22e minuut terecht afgekeurd, omdat Nilis buitenspel stond.

Na de afgekeurde treffer eiste het krachtvoetbal van België zijn tol. Zelfs loopwonders als Vanderhaeghe en Wilmots merkten dat ze in de tropische hitte hun acties moesten doseren. Turkije profiteerde van het lagere tempo en kreeg twee goede kansen. Sükür en Abdullah weigerden vooralsnog oog in oog met doelman De Wilde te profiteren. In blessuretijd van de eerste helft was het wel raak. Sükür won een kopduel van de blunderende doelman De Wilde en zag de bal het lege net in stuiteren: 1-0.

Waseige bracht met Strupar een extra aanvaller in het veld en zag zijn ploeg verbeten op jacht gaan naar de gelijkmaker. Doelman Rüstü had echter een antwoord op twee kopballen van Mpenza en een inzet van invaller Hendrikx. Turkije loerde op de counter en sloeg in de 69e minuut voor de tweede keer toe. Suat bediende Sükür die aan alle Belgische hoop een einde maakte. Dolleman De Wilde koelde in de slotfase zijn frustratie van zijn fout bij de eerste Turkse treffer af op Arif en kreeg de rode kaart. (ANP)