24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Verrassende Spaanse nederlaag

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 14 JUNI. Voor Spanje wordt kwalificatie voor de kwartfinales van het het EK voetbal al een groot probleem. Gisteravond leden de Spanjaarden in de Rotterdamse Kuip een verrassende 1-0 nederlaag tegen het stugge Noorwegen, dat voor het eerst deelneemt aan de eindronde van het Europees kampioenschap.

Zo superieur wandelde Spanje door de voorronde van het EK dat het elftal van bondscoach José Antonio Camacho tot wellicht de belangrijkste titelkandidaat werd uitgeroepen. De Spaanse clubs Real Madrid, Valencia en Barcelona hadden dit seizoen bovendien een hoofdrol gespeeld in de Champions League. Gisteravond werd Spanje in zijn eerste duel in groep C echter ontmaskerd door het massief verdedigende Noorwegen, dat zich net als op het WK in Frankrijk als reuzendoder manifesteerde. Toen beet Brazilië zich stuk op het 'betonvoetbal' van de Noren.

In Rotterdam profiteerde aanvaller Steffen Iversen in de 65ste minuut van een enorme blunder van de Spaanse reservekeeper José Francisco Molina, die met Atletico Madrid nota bene degradeerde uit de Primera Division. Na een vrije trap stuurde de Noorse verdediger Bjorn Otto Bragstad de bal over de lengte van het veld richting het Spaanse strafschopgebied. Het was een raadsel waarom Molina zijn doel verliet, want op de rand van het zestienmetergebied torende Iversen boven de Spaanse doelman uit en kopte hij de bal in het lege doel: 0-1.

Pas na die achterstand wierp het angstige Spanje zijn masker af en stuurde coach Camacho creatieve voetballers als Gaizka Mendietta van Champions League-finalist Valencia en Real Madrid-middenvelder Iván Helguera het veld in. Ook de met Real Betis gedegradeerde spits Alfonso Munoz kwam de Spaanse aanval versterken. Maar Spanje betaalde in de slotfase toch de tol voor een veel te passieve strategie in het eerste bedrijf.

Uit respect voor de gerenommeerde Noorse aanvallers Tore André Flo van Chelsea en zijn compaan Ole Gunnar Solskjaer van de Engelse landskampioen Manchester United hielden de Spanjaarden consequent vier verdedigers achterin. De bij Barcelona opgestapte Nederlandse coach Louis van Gaal constateerde op de tribunes van de Kuip dat ook de enige vertegenwoordiger van zijn voormalige club, Josep 'Pep' Guardiola, geen lijn kon aanbrengen in het fantasieloze Spaanse spel.

Coach Camacho reageerde zijn frustraties af op de Egyptische scheidsrechter El Ghandour, de eerste arbiter van buiten Europa, die op een EK actief is. ,,Hij maakte het niet zo bont als zijn collega bij Nederland-Tsjechië'', foeterde Camacho. ,,Maar deze scheidsrechter hoort niet thuis op een EK.'' Zijn Noorse collega Nils Johan Semb diende Camacho fijntjes van repliek. ,,Ik denk niet dat Camacho te klagen had over deze arbiter.'' Maar Semb noemde zijn elftal nog steeds de underdog in groep C van het EK. ,,Volgens haalt Spanje de kwartfinales nog wel. Wij moeten daar nog maar zien te komen.''

NRC Webpagina's
13 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad