Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Spanje heeft alles weer in eigen hand

AMSTERDAM, 18 JUNI. Spanje doet in Groep C van EURO 2000 weer helemaal mee. De ploeg van bondscoach Camacho was na de afgang tegen Noorwegen (0-1) al min of meer afgeschreven voor een plaats in de kwartfinales. Na de zege zondag in de ArenA op Slovenië, die met 2-1 te klein uitviel, heeft de Zuid-Europese formatie de kansen geheel in eigen hand. Maar voor verdere avonturen in België en Nederland moet Spanje wel makkelijker gaan scoren en strakker verdedigen.

Camacho nam na het fiasco tegen Noorwegen geen halve maatregelen. De 81-voudige international van Real Madrid wijzigde zijn basisteam op liefst vier plaatsen. Doelman Molina moest na zijn beslissende blunder in de Kuip wijken voor Canizares, de 31-jarige keeper van Valencia. Verdediger Abelardo loste Paco af, de aanvallend ingestelde middenvelder Mendiata kwam voor Fran en spits Alfonso nam de positie over van Urzaiz.

Behalve een andere opstelling verlangde Camacho ook een betere instelling van zijn spelers. Daarbij stelde hij zichzelf tot voorbeeld. ,,Ik wil elf kleine Camacho's zien'', liet hij vooraf weten. Hij doelde daarmee op zijn karakteristieke kenmerken als speler: passie en strijdlust. Gelukkig namen de Spanjaarden de slechte eigenschap van Camacho, ook wel het ,,scheermes van Madrid'' genoemd vanwege zijn keiharde speelwijze, niet over.

Spanje, dat vooraf door vele kenners tot een van de favorieten was uitgeroepen, liet tegen Slovenië het ware gezicht zien. Vanaf het beginsignaal van de Duitse arbiter Merk toonde de ploeg van Camacho kwaliteit, tempo en beleving. Vooral het korte en snelle combinatiespel was vaak een lust voor het oog. Het rendement was in de eerste helft evenwel laag. Gezien het technische en fysieke surplus dwong Spanje te weinig doelpunten en ook te weinig uitgespeelde kansen af.

In de beginfase was het spel nog wel doeltreffend. Al in de vierde minuut opende Raul de score met een fraai schot in de bovenhoek. Alleen Alfonso kreeg daarna in de eerste 45 minuten nog een grote kans. Uit een pass van Valeron tikte de spits van Real Betis de bal naast. Dat deed ook Raul op slag van rust. Verder stierf het Spaanse aanvalsspel voornamelijk in schoonheid.

Hoewel Slovenië duidelijk de mindere ploeg was, kwam de ploeg van bondscoach Katanec in de eerste helft nog wel een paar keer in scoringspositie. Steeds was linkermiddenvelder Rudonja bij de doelgerichte acties betrokken. Zowel in de dertigste minuut als in de 45e minuut hield doelman Canizares hem van succes af.

De Sloveense sterspeler Zlatko Zahovic, die tegen Joegoslavië (3-3) twee keer scoorde, kwam aanvankelijk nauwelijks in het spel voor. Abelardo hield de 28-jarige spits van Olympiakos Piraeus goed uit de wedstrijd. Zahovic wilde juist zo graag schitteren tegen Spanje, het land van zijn voetbaldromen. Met een wervelend optreden hoopte hij een contract te verdienen bij een Spaanse topclub.

Na een kwartier in de tweede helft, waarin Spanje opnieuw domineerde, raakte de wedstrijd op drift. Zahovic profiteerde eerst van een enorme dekkingsfout in de Spaanse defensie: 1-1. Binnen een minuut herstelde Etxeberria de marge. De kleine rechterspits trof doel in de korte hoek na uitstekend voorbereidend werk van Mendieta.

Opnieuw faalde Spanje daarna in de dekking. Galic mocht vrij inkoppen, maar doelman Canizares redde op de lijn. De Spaanse goalie keerde eveneens een draaibal van Zahovic. Tussendoor kopte Abelardo uit een hoekschop rakelings over de lat. Spanje verzuimde in de slotfase het duel vroegtijdig te beslissen. Slovenië kwam kracht en kwaliteit te kort om de gelijkmaker af te dwingen. De EK-debutanten, met grote en kleurrijke aanhang, kunnen hun thuisreis alvast gaan bestellen.