24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Noren verslaan zichzelf


ARNHEM, 21 JUNI. Zonder ook maar een moment te imponeren dacht Noorwegen zich woensdag over de rug van Spanje en Slovenië voor de kwartfinales van EURO 2000 te plaatsen. Met grote dank aan Joegoslavië, dat ging winnen van Spanje. Niet dus: 3-4, in de laatste seconden. De Noren, die in het Gelredome genoeg hadden gehad aan de schamele 0-0 tegen Slovenië, waren verslagen.

De Slovenen hebben dit toernooi in elk geval hun bestaansrecht bewezen. Vooraf heette het dat zo ongeveer elk land kampioen kon worden, behalve Slovenië. De ploeg van bondscoach Katanec liet dit toernooi echter zien niet alleen voor de lol naar Nederland en België te zijn afgereisd. Joegoslavië merkte het als eerste, toen het met 3-3 goed wegkwam. Spanje won (2-1), maar niet met grote cijfers.

Noorwegen was feitelijk een ideale tegenstander voor Slovenië. De Noren waren favoriet en moesten het spel maken. Maar als iets niet Noors is, dan is dat het wel. De formatie van bondstrainer Nils Johan Semb is ijzersterk in het bespelen van een tegenstander die aanvalt. Zelf creatief zijn is van de Scandinaviërs vaak te veel gevraagd.

Noorwegen had al wel een wat offensievere opstelling, met behalve Tore Andre Flo ook de andere boomlange spits, John Carew, in de basis. Daarbij speelden Iversen en Solskjaer op de vleugels, ook zij kunnen voor aanvallende impulsen zorgen. Maar hoewel de Noren in de eerste twintig minuten al vijf corners kregen, konden ze het Slovenië niet moeilijk genoeg maken.

De grootste Noorse kans deed zich in de 38e minuut voor, toen Mykland een vrije trap nam. De oud-speler van FC Utrecht, voor de tweede keer dit toernooi bestraft met geel, wipte de bal op voor Iversen, die een volley losliet. Carew kwam al inglijdend net te kort.

De Slovenen stelden er voor rust enkele kansen tegenover, waarvan Siljak (kopbal naast) en Pavlin (schot voorlangs) net niet profiteerden. Zo was het bij rust nog 0-0, en wisten beide ploegen dat in de andere wedstrijd in groep C, Joegoslavië - Spanje, de balans eveneens nog aanwezig was met 1-1. Voor de Noren was het op dat moment voldoende om met de Joegoslaven door te gaan naar de kwartfinales.

Eenmaal terug op het veld leek Noorwegen heel wat van plan, maar verder dan twee pogingen van Solskjaer kwam de ploeg niet. Slovenië nam het initiatief over en was via Siljak, Rudonja en sterspeler Zahovic gevaarlijk. Gelukkig voor Noorwegen hoefde de ploeg niet per se te scoren. Gezien het scoreverloop bij het duel tussen de Joegoslaven en de Spanjaarden volstond een punt. De ontwikkelingen in de slotfase in Brugge had geen mens kunnen bedenken.

Slovenië moest hoe dan ook winnen om een kans op de kwartfinales te hebben. Zo kwam Noorwegen automatisch steeds meer in de favoriete rol; afwachten van de tegenstander doet. De Noorse counters, waarmee ze normaliter gevaarlijk zijn, bleven nagenoeg uit. De Slovenen kregen het intussen steeds zwaarder met de Scandinavische defensiemuur. Die werd dan ook niet meer geslecht. En zo kunnen de Spanjaarden en de Joegoslaven uitzien naar een treffen met Nederland of Frankrijk, die later uitmaken welk land eerste wordt in groep D. (ANP)

NRC Webpagina's
21 juni 2000

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad