24/7 Media Europe 
ad
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier EK 2000  


Nieuws

Veiligheid

Nederlands elftal

Toernooi

Geschiedenis

Tegenspraak

Links

Costinha brengt Portugal in extase

ARNHEM, 17 JUNI. Portugal-Roemenië, voor de liefhebbers van technisch voetbal was het een fraai affiche. In de praktijk viel de EK-partij zaterdag in Arnhem vies tegen. Een 0-0 leek onvermijdelijk. De fans, wier geduld sterk op de proef was gesteld, zagen pas ver in blessuretijd iets verheffends: Een Portugees doelpunt. Invaller Costinha maakte de treffer die Portugal naar de kwartfinales loodste.

Roemenië wacht daardoor nog altijd op de eerste EK-zege in de historie. De ploeg staat na twee duels op één punt en is vrijwel zeker uitgeschakeld. Gheorghe Hagi kreeg net als in de remise tegen Duitsland (1-1) geel. De Roemeense veldheer ontbreekt daardoor in de laatste wedstrijd tegen Engeland. De 35-jarige middenvelder van Galatasaray ontpopte zich ook in het Gelredome weer als de directeur voetbal van het Roemeense team. Negen Roemenen renden de longen uit het lijf, één wandelde.

Hagi bepaalt bij Roemenië haast meer dan bondscoach Emerich Jenei. De oud-speler van onder meer Real Madrid en Barcelona wijst zijn medespelers zijn plek. De enige die zich enigszins aan zijn gezag kan onttrekken is clubgenoot Gica Popescu. Hagi heeft de geroutineerde voormalig PSV'er (32) benoemd tot chef verdediging. Daar komt Hagi immers toch niet zo vaak.

De spelverdeler probeerde het deze wedstrijd vaak vanaf rechts. Nu en dan, vooral voor rust, zorgde hij voor een gevaarlijk moment. Meestal met scherpe dieptepasses. Portugal ontbeert een type Hagi. Figo, die eveneens geel kreeg, is nu eenmaal geen alleenheerser. De Portugezen zijn daardoor ook niet zo afhankelijk van de nukken van één enkele voetballer. Zonder Hagi zal het voor Roemenië tegen Engeland toch even wennen worden. Portugal begon tegen de Roemenen zonder oud-PSV'er Abel Xavier. De verdediger ondervond nog te veel hinder van een verrekte spier in de linkerkuit. Secretario was zijn vervanger. Bij de Roemenen mocht Ajacied Christian Chivu andermaal in de basis beginnen. Clubgenoot Bogdan Lobont moest toekijken, aangezien Bogdan Stelea weer het vertrouwen kreeg van Jenei als eerste doelman.

De druk lag vooraf meer bij de Roemenen dan bij de Portugezen. Roemenië moest winnen om niet afhankelijk te worden van de andere teams in groep A. Portugal, met de drie punten tegen Engeland (3-2) op zak, kon de wedstrijd meer ontspannen benaderen. Wel wist de ploeg van bondscoach Coelho dat bij winst plaatsing voor de kwartfinales een feit zou zijn.

Toch gaven beide ploegen niet de indruk per se te willen winnen. Beide teams hadden zo veel zekerheden ingebouwd, dat het niet de wedstrijd van de aanvallers werd. Ilie (later Rosu) en Molodovan (Ganea) bij Roemenië en Figo en Nuno Gomes (Sa Pinto) bij de Portugezen lagen stevig aan de ketting.

Wat overbleef was een slag op het middenveld, dat voortdurend dichtbevolkt was. Uitgespeelde kansen waren schaars. Portugal gokte op de counter, Roemenië probeerde in opdracht van Hagi aan te vallen. Een poging die zelden slaagde. Een gelijkspel was onvermijdelijk, net als de teleurstelling bij de liefhebbers in het Gelredome.

Diegenen die de wedstrijd uitzaten, werden alsnog verrast. Figo vond met een vrije trap het hoofd van Costinha, die pas zes minuten in het veld stond: 1-0. Direct na de aftrap floot scheidsrechter Veissière af. Hagi was als eerste van het veld. Hoofdschuddend.(ANP)

NRC Webpagina's
17 juni
20.10 uur

24/7 Media Europe 
ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad